Den långa färden utför




Beklagar att diagrammet är så otydligt. Det visar valresultat för Socialdemokraterna i riksdagsvalen 1925 - 2010. Längst ner, under årtalen visas på en horisontell linje vem som var partiledare. Socialdemokraternas bästa valresultat någonsin var under krigsåret 1942, då Per-Albin Hansson, s, ledde en samlingsregering. Det näst bästa riksdagsvalet var 1968, då Tage Erlander, s, var statsminister. Han avgick 1970 och ersattes av Olof Palme.

Den långsiktiga trenden efter 1968 är krympande väljarstöd för s. Den nedåtgående kurvan bryts i några enstaka val på grund av missnöje med borgerliga regeringar. S gynnades i valet 1968 av den sovjetiska ockupationen av Tjeckoslovakien, vilken fick till följd att väljare strömmande över från vpk till s. Den kraftiga vänstervridningen av den offentliga debatten efter 1968 gav ett närmast negativt avtryck i valresultaten.

Socialdemokratin gick, under trycket från vänstervågen, starkt till vänster under 1970-talet och till höger under 1990-talet och framåt. Kan partiet verkligen möta framtiden med en återgång till någon av de politiska inriktningar som drevs under den långa nedgångstiden? Jag tror inte det. Ett nytt träd måste inympas på den gamlka roten till det träd som planterades i början av 1900-talet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0