Utgifterna reducerar vinsten.

Det låter som en självklarhet, men är det inte för alla. Tydligen speciellt inte för dem, som är vana att hantera kommunala budgetar, men aldrig ägnat bokföringen i privata företag en tanke.

Även kommuner måste gå med "vinst", detta för att utveckliga verksamheten. Ja, men det normala är väl att fullmäktige tar beslut om extra anslag till investeringarna? I riktigt stora kommuner har man kanske delegerat detta till nämnderna. Men det är klart att skatteintäkterna måste räcka till mer än rena driftkostnader. Den del av skatteintäkterna som används till investeringar är kommunens "vinst".

Hur är det då i privata företag? Ska vinsten användas till att utveckla företaget?

Jag ser ett problem med det resonemanget. Om man finansierar investeringarna ur företagets driftbudget, som kommer investeringar att bokföras som utgifter. Och då reduceras vinsten, trots att värdet på företaget har ökat.

Jag skulle hellre vilja se att enbart rena driftkostnader bokförs på utgiftssidan, och att investeringarna bokförs som vinstdispositioner. Det tror jag att Skatteverket också tycker. Det blir då en återinvestering av vinsten (efter skatt) i företaget, vinsten "plöjs ner i företaget". som man säger.

Man kan alltså inte trolla bort vinsten, genom att återinvestera den i företaget.

Det är möjligt att kommunfullmäktige går med på att en kommunal förvaltning får föra över pengar, som inte har förbrukats i verksamheten ett visst år till nästa års verksamhet. Men ett privat företag är inte en del av kommunen, inte ens om företagets verksamhet till 100 % finansieras av kommunen.

Och jag har aldrig hört talas om att någon kommun har fått betala skatt på sina skatteintäkter, inte ens på skillnaden mellan skatteintäkterna och kommunens utgifter

Kommentarer
Postat av: nya tant lila

Tror du inte att privata företag kan skilja på kapital- och driftsbudget? Kan man göra avskrivningar från en driftsbudget?

Det är nog inte vanligt, förmodar jag, att man i en kommunal budget kan föra över överskott (de som nu lyckas få det!) från ett år till nästa eller kommande år. Men vad ska man göra om man inte gör det i ett privat företag? Pengarna måste ju ta vägen någonstans.

2012-06-04 @ 14:02:53
URL: http://lilatankar.blogspot.com
Postat av: Lars Flemström

Du ställer de relevanta frågorna, som jag hoppades att någon skulle ställa, när jag skrev inlägget.Vad gör man med överskott? Någonstans måste ju pengarna ta vägen. Och pengar, som har utbetalats till ett privat företag som avtalsenlig ersättning för levererade varor eller tjänster, är inte längre kommunens egendom.Däremot är överskott i en kommunal verksamhet kommunens egendom, som kommunen bestämmer över på samma sätt som ägaren till ett privat företag bestämmer över sina vinster.2012-06-04 @ 18:31:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0