Hållbar energi-bluffen.

"Hållbar energi" är ett av kärnkraftmoståndarnas slagord. Tillsammans med "förnybar energi".

Om de då menar att energiproduktionen är "hållbar", så är välskötta kärnkraftverk den mest hållbara energiformen.

Någon "hållbar" energi finns naturligtvis inte, eftersom energin förstörs (omvandlas) i samma ögonblick som den konsumeras. Detta framgår klart av värmelärans andra huvudsats, entropilagen.

Energi är dock i sig oförstörbar, då den övergår i annan form vid konsumtion, men det handlar då vanligen till omvandling till en energiform, som vanligen inte kan tas till vara och användas på nytt. Med använt kärnbränsle som undantag.

Stora energiförluster (energi går bort i form av värme mm) görs vid energiomvandlingar. Det är i och för sig möjligt att omvandla vindenergi till lägesenergi med hjälp av pumpkraftverk (som i principe är ett vattenkraftverk som körs baklänges). Men med förluster på uppåt 50 % av den ursprungligen producerade vindenergin, blir det ett högt elpris för konsumenten.

Vill vi ha ett "hållbart" samhälle (ännu en avändning av slagordet "hållbar") så är detta inte det rätta sättet. Ett högt elpris gör samhället mer sårbart.

Industrier slår igen, och arbetsplatser försvinner. Fler får svårt att betala sin elräkning. I Storbrittannien har över 200 fattigpensionärer frusit ihjäl i sina bostder under den senaste vintern, sedan energibolagen stängt av energileveranserna.

Ett hållbart samhälle är väl ett samhälle, där arbetslösheten är låg och ingen behöver frysa ihjäl?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0