Kan en man försörja fyra fruar?

Det finns bara en gud, hans namn är Public service, och Janne Josefsson är hans profet. Janne Josefsson, som är Guds utvalde sändebud, är den bästa människan som någonsin har levat. Han är vårt föredöme, ty han är ofelbar.

Massmördaren Anders Behring Breivik påstår att det pågår en isalmisering av hela Europa och att vi måste sätta stopp nu. Janne Josefsson har med sina gladiatorspel bekräftat Breiviks världsbild. Krigshetsen, den propaganda, som alltid föregår ett krig har blivit rumsren.

Även en STOR PROFET som Janne Josefsson kan ha problem. Först försökte han misstänkliggöra det svenskaste vi har, sedan Volvo blev kinesiskt, IKEA för att ödelägga Rysslands alla skogar, genom avverkning av månghundraåriga tallar. Bättre reklam kunde IKEA inte ha fått. Möbler som görs av månghundraårigt virke har nämligen högsta kvalitet. Alla vi, som någon gång har tvingats kassera en utsliten IKEA-möbel, kan alltså med tillförsikt återvända till möbeljättens köptempel. Sedan försökte Janne Josefsson misstänkliggöra IKEA för att ha använt politiska fångar i DDR till möbelproduktionen. Ny reklam för IKEA, tysk kvalitet, vilket bekräftades av programmakarens påpekande att soffan Klippan fortfarande finns i många hem, trots att fångproduktionen upphörde för 20 år sedan.

Sedan försökte Uppdrag Granskning misstänkliggöra en en framgångsrik affärsman, som tillika är baptistpastor och predikant. Med predikningar som är rena säljsnacket för pastorns hjälpprojekt bland rumänska romer, som får komma till Sverige och jobba. Det bar sig alltså inte bättre än att reportrarna själva blev övertygade om omvända. Så övertygade så att de glömde myntets baksida.
Exempelvis: Finns inga arbetslösa bland den romska befolkninge i Sverige? Hur påverkar pastorns minst sagt okonventionella hjälpmetoder den svenska arbetsmarknaden? Jag vill absolut inte förbjuda pastorns verksamhet, den förtjänar all uppmuntran och stöd. Men det finns alltså två sidor.

För Uppdrag Granskning finns det alltid bara en sida. Och för det mesta går Uppdrag Gransknigs glaiatorprogram ut på att fullständigt krossa programmens offer. Vare sig de har gjort rätt eller fel. Det avgör Janne Josefsson. Han är den straffande gudens profet. Skulle för resten vara intressant med ett dolda kameran-reportage hemma hos Janne Josefsson. Vilken är hans självbild?

Det säger sig självt att varje gift man inte kan ha fyra fruar samtidigt. Det skulle ju leda till att 3 /4-delar av alla män inte skulle ha någon fru alls. De skulle göra uppror.

Det som Koranen tillåter är inte ens alltid tillåtet i de muslimska länderna. Jag har läst en del om äktenskaps- och familjerätt i bl.a. muslimska länder. Visserligen minns jag inte alla detaljer, men minns dock att det i minst ett av länderna i Mellanöstern finns ett generellt förbud mot månggifte, men att en statlig myndighet kan ge dispens för män som kan bevisa att de verkligen kan försörja fyra fruar.

Det är en ytterst liten minoritet av de muslimska männen som kan det. Så det blir avslag på de flesta ansökningarna.

Med tanke på hur svenskar lever, är det svårt att förstå varför Janne Josefsson hetsar upp sig, om det inte bara är så att det är kul att jäklas med muslimer. Den svenska lagen tillåter ju både män och kvinnor att leva under äktenskapsliknande förhållanden med hur många partners som helst. Vill man taga sig en ny hustru, är det bara att skilja sig från sin lagvigda utan att flytta isär, och ingå äktenskaps med ännu en hustru, och bo tillsammans med båda. Eller allat tre, eller allat trehundra*

Eftersom det uppenbarligen finns olika åsikter bland muslimer, inte minst mellan män och kvinnor,  hade det varit intressant att höra argumenten. Efter Uppdrag Granskning serverade Public Service ett nytt gladiotorspel, programmet debatt, där programledaren ständig avbröt muslimerna och hetsade dem att skrika i munnen på varandra. Inte ens den kvinnliga muslimen, som hade utbildat sig till imam och nu tituleras isalmolog, fick tala till punkt.

Botten!

_______

*) Miljöpartiet arbetar för en lagändring, så att s.k. polyamorösa äktenskap blir legaliserade i lag. Polyamorösa äktenskap kan ingås mellan tre och trehundra personer av båda könen, exempelvis 150 män och 150 kvinnor, som alla har sex med varandra. Det ska dessutom vara tillåtet att ha "satelliter", d.v.s utomstående personer som lever i ett parförhållande med någon av medlemmarna i det polyamorösa äktenskapet.

Undrar vilka råd imamerna skulle ge till en kvinna, som klagar på att hennes man vid sidan av henne har ingått äktenskap med 300 andra personer. Begränsningen till fyra fruar framstår kanske som en mossig kvarleva från ett patriarkalist Mellanöstern-samhälle.

_______

Genom att låta några ytterst välklädda damer, med dold kamera under burkan, springa omkring i moskéerna med en uppdiktad historia om att den ena kvinnans man hade tagit sig en ny hustru i Afganisthan, har Janne Josefsson inte avslöjat någonting som vi inte redan visste. Han har lyckats framställa imamer, som försökt ge råd till en kvinna i en knepig situation, som åtlöjen.

Att islam tillåter muslimska män att ha upp till fyra fruar, vet alla som har fått religionsundervisning i den svensk skolan. Vi vet också att det inte är ett krav att ha fyra fruar. Det går bra med en enda också.

Till saken hör ju också att kvinnan uppgav sig vara en djupt troende muslim, som till varje pris ville undgå att begå "haram" (synd?). Skulle imamerna ha ljugit, om vad Koranen och "sunnah" faktiskt säger? Det kunde också ha blivit ett pinsamt avslöjande.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0