Rektorn ska hålla käften i kyrkan - kyrkoherden bestämmer!

Så här står det i "juridisk vägledning" på Skolverkets webbplats:

"Det innebär till exempel att rektorn i sina kontakter med kyrkan måste vara tydlig med vad som får förekomma och inte."

Detta är ett synnerligen flagrant övertramp. Kyrkan är enskild mark, och där är det fastighetens ägare som bestämmer vad som får förekomma, eller ej. Det är kyrkoherden som bestämmer vad som får förekomma i kyrkan. Detta står mycket tydligt i Kyrkoordningen för Svenska kyrkan. Och en kyrkoherde har naturligtvis ingen rätt att förbjuda religionsutövning i kyrkan, det är ju det som kyrkan är till för, och inte heller någon rätt att förbuda någon av församlingens präster att välsigna personer som besöker kyrkan.

Om en skolrektor börjar uppträda som Skolverket kräver, är det risk att rekorn begår ett brott. Det är som om en rektor skulle förbuda föräldrar att be tillsammans med sina barn i sitt eget hem. Det är ju också privat mark.

Så här står det i "juridisk vägledning" på Skolverkets webbplats:

"Det innebär till exempel att rektorn i sina kontakter med kyrkan måste vara tydlig med vad som får förekomma och inte."

Detta är ett synnerligen flagrant övertramp. Kyrkan är enskild mark, och där är det fastighetens ägare som bestämmer vad som får förekomma, eller ej. Det är kyrkoherden som bestämmer vad som får förekomma i kyrkan. Detta står mycket tydligt i Kyrkoordningen för Svenska kyrkan. Och en kyrkoherde har naturligtvis ingen rätt att förbjuda religionsutövning i kyrkan, det är ju det som kyrkan är till för, och inte heller någon rätt att förbjuda någon av församlingens präster att välsigna personer som besöker kyrkan.

Om en skolrektor börjar uppträda som Skolverket kräver, är det risk att rekorn begår ett brott. Det är som om en rektor skulle försöka hindra föräldrar att be tillsammans med sina barn i deras eget hem. Det är ju också privat mark.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0