Om det inte hade varit en övning, hade Blekinge inte funnits längre...

... och den ekonomiska zonen öster om Gotland är inte svensk längre.
 
 
Eftersom jag inte har hittat någon bild av det ryska stridsledningsplanet visas här en bild på den amerikanska motsvarigheten AWACS.
 
Media har ägnat ett väldigt överdrivet intresse för en suppleant i den socialdemokratiska partistyrelsen. Vilken viktig nyhet har man tystat ner genom den upphetsade rapporteringen och spekulationerna kring det som kallas "omargate"?
 
Jag har läst en socialdemokratisk blogg, som drivs av en före detta flygvapenofficer. Han vet en del om radar, skriver han. Det vet jag också, sedan värnplikten i en av flygvapnets stridsledningscentraler, nedsprängd djupt inne i berget. Där satt vi i stort sett sysslolösa i ett litet café och väntade på kriget. Det var mycket deprimerande, som att sitta i fängelse. Innan dess var jag en gladlynt person. Vi som väntade turades om att ta emot rapporter från radarstationerna, vilka droppade in då och då. Under de många månaderna av väntan läste jag vad som fanns: amerikanska stridsflygtidskrifter. Det som intresserade mig mest var det militära transportflyget.
 
Mitt i tristessen inträffade en mängd incidenter. Vi skickade upp jaktflyg mot flyttfåglar och "änglar" och mot röken från ett tåg, allting som rörde sig från öster mot väster. Den allvarligaste incidenten var två Nato-jaktflyg från Norge, som flög tvärs över hela Sverige, och landade på ett svenskt militärflygfält på ostkusten. Vi värnpliktiga, som längtade efter omväxling och spänning, krävde att regelboken skulle följas, d.v.s. att inkräktarna skulle skjutas ner. Stridsledningsofficeren svettades och vred sig som en mask på en metkrok och försökte förgäves få kontakt med försvarsministern.
 
Jodå, de var några svenska stridspiloter, som hade varit på semester i Norge och träffat amerikanska kollegor på en norsk officersmäss. "Ni kan väl sticka över", hade svenskarna sagt. De amerikanska piloterna, som trodde att Sverige var ett Nato-land, hade gjort just det. Vi värnpliktiga fick det lugnande beskedet att de svenska piloterna hade fått en rejäl utskällning av sin överste.
 
Jag var oppositionell och aningen vänstervriden, och ville ge det svenska flygvapnet en näsbränna. Jag fick chansen, när jag fick hoppa in som sovjetisk flygvapenchef under en övning. Vi skulle träna officersaspiranterna i stridsledning. Dessa övningar gick till så, att vi läste ut övningsuppgifterna till radarstationerna, som rapporterade tillbaka bara det som de hade sett på radarskärmen, om det hade varit på riktigt.
 
Efter att ha tagit emot rapporter under några månader, visste jag precis vad radarstationerna kunde se, och vad som låg i "radarskugga".  Det tog mig en halvtimme att utradera halva svenska flygvapnet och fälla atombomber över tre stora städer, innan bombplanet på väg mot Stockholm  blev nedskjutet av svenskt jaktflyg från en helt annan del av landet. Inte ens det skulle ha skett idag.
 
Utgången av övningen blev att en ny svensk, och mycket kraftfull radarstation , som faktiskt kunde bevaka vår västgräns, togs i bruk inom bara några veckor. Då fanns det pengar att täppa till luckor i det svenska försvaret med. Jag hade nämligen bluffat, och skickat den första styrkani ett skenanfall mot USA via Nordpolen, och sedan ner på låg höjd-över internationellt vatten längs den norska kusten, och därefter korsat Norge med så hög fart, så att Nato inte hunnit få upp sitt jaktflyg, om det hade varit på riktigt.
 
När så samma flygplan dök upp på hög höjd över svenskt territorium och fångades av den svenska radarn efter att halva Sverige hade passerats, felbedömdes situationen totalt av officersaspiranterna, som trodde att det var vedergällning från Nato. Medan officersaspiranterna grälade om de vad de skulle göra ("Dom får väl inte ta vägen över Sverige så där") skickade jag upp en ny sovjetisk anfallsstyrka på hög höjd öster om Finland, med det kärnvapenbestyckade bombplanet strax bakom.  
 
Svensk jakt skickades österut, Men när en fingerad upprörd arméofficer på ett regemente i inlandet rapporterade uppräckten av en stor sovjetisk flygstyrka på väg österut, tog officersaspiranterna det ödesdigra beslutet att vända det svenska jaktflyget på väg österut mot fienden från väster. Med fiendens flyg både framför sig och bakom sig hade de svenska piloterna inte en chans, Fällan slog igen, varefterr bombplanet eskorterades mot sina mål av de sovjetiska jakplanen.
 
En radarstation kan mäta avstånd och riktning (från stationen), hastighet och höjd, och i viss mån storlek (men inte antal flygplan som flyger tätt tillsammas)  på ett flygande objekt, men kan inte avgöra nationalitet och exakt flygplantyp. Till det behövs observationer från marken eller från eget flyg. En ängel är detsamma som ett ufo (unidentified flyging objekt),och kan upplevas som en luftgrop inne i ett flygplan. En ensam fågel kunde inte ses på radar (åtminstone inte under min värnpliktstid). Flera fåglar som flyger tätt tillsammans ger samma typ som eko som ett långsamt flygplan eller en helikopter.
 
-   x  ¨-
 
Den ryska övningen strax utanför territorialvattengränsen vid Gotska sandön under långfredagsnatten 2013 var föranmäld. Men fanns ingen anledning att kotrollera att ryssarna inte avvek från det som de hade anmält? Det gjorde de nämligen. Man delade nämligen styrkan och flög den en delen mot Stockholm och den andra delen mot något mål i södra Sverige. Som territorialvattengränserna, som inte kränktes, ser ut, troligen mot Blekinge eller Skåne. Härmed markerade den svenska ekomiska zonen öster om territorialvattengränsen som ryskt intresseområde. Sverige borde ha markerat militär närvaro.
 
Ännu värre var att den föranmälda ryska styrkan följdes av ett ryskt stridsledningsflygplan, med utrustning som kan störa radarstationer, så att de inte kan se vad som pågår. Detta har den svenska statsmakten försökt bagatellisera med påståendet att det ryska stridsledningsflygplanet var tämligen omodernt. Ännu värre! Vad hade inte ett toppmodernt stril-plan kunnat göra? Två av tre radarstationer på Gotland slogs ut. Samtliga radarstationer på det sydostsvenska fastlandet slogs ut.
 
En ensam muslim i den socialdemokratiska partistyrelsen är farligare för Sveriges säkerhet än det omoderna  svenska luftförsvaret., enligt medias s.k. nyhetsvärdering. Om inte Nato hade skickat upp spaningsflyg från Litauen hade vi inte ens vetat, det vi nu vet.
 
Har någon tänkt på att de svenska protesterna mot den ryska naturgasledningen på Östersjöns botten öster om Gotland nu har tystnat helt? Finansminister Anders Borg har bestämt att Putin får ta vad han vill.
  
 
  
.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0