Problemet med lågutbildade flyktinginvandrare är betydligt överdrivet.

Överenskommelserna mellan regeringen och mp handlar inte, eller till ytterst ringa del, om asylpolitiken, utan om arbetskraftinvandringen. Och då har man gjort kosmetiska förändringar för att - som man tror - förhindra rena bedrägerier mot "gästarbetarna". Dessa trollkonster är ingenting som meriterar mp för regeringsmedverkan i en s-ledd regering. Särskilt som mp driver en ansvarslös politik, som bygger på rena illusionsnummer inom andra områden också, exempelvis energipolitiken. 

Det må nu vara så att historiskt har jobb försvunnit, som kräver ingen eller låg utbildning, men datoriseringen mm har gjort att behovet av högutbildad arbetskraft också minskar inom många områden, både för att jobben kan utföras snabbare med datorstöd och i vissa fall kan förenklas, så att de kan utföras även av lågutbildad arbetskraft. Det är bara en tidsfråga innan de formella kraven inom vissa yrken sänks. 

Arbetsmarknaden för lågutbildade förändras ständigt, vilket givetvis ger en stor otrygghet i anställningen, men andelen jobb, som kan göra av lågutbildad arbetskraft är tämligen konstant över tid. Och trots invandringen av lågutbildade ökar ju ändå den genomsnittliga utbildningsnivån hos arbetskraften över tid. 

Dessutom ökar den genomsnittliga utbildningsnivån hos arbetskraften i hela världen, och därmed även bland invandrare till Sverige. Det största problemet är väl inte att invandrarna i gemen har för låg utbildning, utan att så många invandrare hamnar i jobb långt under deras utbildningsnivå, att deras kompetens inte tas tillvara. Därmed konkurrerar de också med de lågutbildade om de jobb, som dessa borde ha. 

Som om detta inte vore nog, har mp kommit överens med regeringen om något slags "gästarbetarsystem", som ytterliga tränger ut de lågutbildade flyktinginvandrarna (och - inte att glömma - svenskfödda personer med låg utbildning) från arbetsmarknaden för lågutbildade. Vi har fått en delvis kriminell arbetsmarknad, där det är en merit att inte kunna ett ord svenska, att inte kunna ta emot information om sina rättigheter. 

Om befolkningstillväxten sker genom fler födslar i Sverige eller genom invandring är egalt ur arbetsmarknadssynpunkt. Problemet med outbildade eller lågutbildade flyktinginvandrare är betydligt överdrivet. Utan problemet är att vi importerar arbetskraft, som inte har något skyddsbehov, till jobb som de o- eller lågutbildade flyktinginvandrarna borde ha. 

Dessutom handlar det om utbildning. Eller om fysisk träning. Det är inga tunga lyft att plocka bär, men man måste ha fysik som en elitgymnast för att plocka i det tempo som krävs för att tjäna ihop en hygglig lön. Det har man inte efter att ha varit arbetslös i flera år, och därför importeras bärplockare från Thailand, som inte får den lön de har blivit utlovade och har gjort rätt  för.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0