Skandalvalet

Idag har jag röstat i kyrkovalet. Det var en så otrevlig upplevelse, så att jag tänker gå tillbaka och lägga tre blanka valsedlar i kuverten. Om man röster flera gånger så räknas väl den senaste röstningen, även i kyrkovalen.
 
I förra kyrkovalet kunde jag inte rösta för att jag hade fått felaktig information. Det hängde en banderoll utanför en kyrka med datum för valdagen, men inget om att man då bara kunde rösta i sin hemförsamling. Det kunde jag inte, eftersom det inte gick någon buss dit under hela dagen. Det finns många landsortsförsamlingar med pastorsexpeditioner som inte kan nås med allmänna kommunikationer. Naturligtvis kan i det läget inte heller gå i kyrkan i sin egen församling. Men det gör kanske mindre. Och för resten är väl den gamle prästen pensionerad vid det här laget, så att man inte längre kan få riktig nattvard i någon kyrka.
 
Jag överklagade kyrkovalet, eftersom jag hade berövats möjligheten att rösta, men överklagandet avslogs av någon domare i en profan domstol, som extraknäckte (eller jobbade ideellt) som domare i kyrkans överklagandenämnd. Det är lätt att inse varför. Om överklagandet hade bifallits, hade man fått göra om kyrkovalet i hela Sverigr. Och det har kyrkan inte råd med efter alla avgångsvederlag till olagligt sparkade präster.
 
Men jag hade väntat att man skulle göra om reglerna, så att alla skulle ha möjlighet att rösta på valdagen. Det hade man inte. I stället har man tagit ner banderollen med valdagen utanför kyrkan.
 
Röstningen var mycket obehaglig. Valsedlar låg i olika fack på ett bord i vallokalen, med personal som glodde på andra sidan bordet. Så jag rafsade snabbt till mig valsedlarna för det parti, som jag tänkt rösta på. Och gick efter röstningen tillbaka för att hämta valsedlarna för de andra partierna. Jag ville ju veta vilka gökar som med all sannolikhet kommer att styra kyrkan, även om just jag inte har röstat på alla.
 
Men det skulle jag inte ha gjort. En präst dök på mig och sa att så fick man inte göra. Jag replikerade då att vid de allmänna valen står partirepresentanterna utanför vallokalen och delar ut valsedlar, så att man får alla partiers valsedlar utan att behöva röja vilket parti man tänkt rösta på. Ställer man upp i ett val, får man väl ändå visa så mycket intresse.
 
Naturligtvis ville jag göra min plikt och min enda röst förebygga att ett främlingsfientligt parti, kidnappar kristendomen för sina politiska syften. Kidnappar kristendomen för sina egna politiska syften gör i.o.f.s. alla politiska partier, men det är ju ändå skillnad mellan de politiska syftena. Men nu får det vara. Nu går jag tillbaka och röstar blankt.
 
Sedan kyrkan skiljdes från staten, härmar kyrkan de allmänna valen, men klarar det inte.
 
Det var med vämjelse som jag konstaterade att ett av partierna i kyrkovalet heter "Borgerlig alternativ".
 
Det är väl illa nog att politiska partier ställer upp i ett kyrkoval, men borgerligt alternativ - till vad?
 
Borgerlig alternativ till Jesus, förstås. Kanske Adam Smith's osynliga hand är den gud som ska tillbes om det borgerliga alternativet till Jesus får råda. I en kristen kyrka finns inga borgerliga och inga socialistiska alternativ. Alla tror på samma Gud, men kan ha olika åsikter om hur Guds skapelse ska förvaltas.
 
Jag hade egentligen tänkt välja till efter valet, med att skriva vad jag tycker om detsamma, för att inte riskera att beskyllas för illojalitet med något av de politiska alternativen. Men först bli förnedrad med en "nattvard" som smakar illa, sedan bli förnedrad av en präst som före utdelandet står i predikostolen att säger att nattvarden inte r på riktigt utan bara symboliskt, och sedan bli förnedrad med skandalval efter skandalval, som är en parodi på demokrati. Det är för mycket.
 
Jag är medlem i kyrkan bara för att få en kristen begravning. Men kan man verkligen lita på det? Präster som säger att nattvarden bara är symboliskt, kan väl också ha mage att säga att begravningsceremonins ord "Gud ska uppväcka dig på yttersta dagen" också bara ska uppfattas symboliskt.
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0