Har kommunens pedofilvarning utlöst masspsykos?

Mystiken ligger fortfarande tät över de påstådda serievåldtäkterna på dagisbarn i Högsby. Vad är det som den misstänkte har medgivit? Faktiska omständigheter, som han inte har förstått är grova våldtäkter? Om det hade varit ett enstaka fall i daghemmets lokaler, hade uppgiften varit lättare att tro på. Men detta stora antal, nu tio, utan att någon i den övriga personalen har märkt något. Har hela gänget åkt in till Oskarshamn och shoppat under arbetstid och lämnat praktikanten ensam med barnen?
 
Det finns de, som tycker att dagiset borde stängas omedelbart, om allt detta har hänt, utan att någon har märkt något. Eller har de sett, men inte förstått att det som har utspelats framför deras ögon har varit grova våldtäkter? Föräldrar har klagat på dålig information från kommunen. Jag surfade in på kommunens hemsida. Det har nog många gjort före mig. Man skriver att polisutredningen står i fokus för kommunen i nuläget, och att kommunens ambition är att underlätta densamma. Kommunen uppmanar alla att vara extra lyhörda om något barn eller någon elev mår dåligt p.g.a det inträffade. Detta är ny information.
 
På startsidan finns rubriken "Barns psykiska hälsa" och klickar man på den kommer man till rubriken "Sexuella övergrepp". Och det som står där är ingen ny information utan det har funnits där åtminstone sedan september 2013. Där står bl.a. "Små barn har inte kunskap om sexuella handlingar på samma sätt som äldre barn eller vuxna. De kan därför inte alltid berätta vad det har varit utsatta för. Däremot kan de säga saker som får oss andra att oroa sig för att någon har utsatt barnet sexuellt." Det gäller alltså att se de små, små signalerna och tolka de rätt. Eller rapportera varje avvikelse i ett barns beteende till någon som är, eller förmodas vara, expert på sexuella övergrepp.
 
En ytterligare information lämnas: "En tonårig som lever i en familj där sex överhuvudtaget inte får förekomma före äktenskapet kan det få mycket svårt till exempel efter en våldtäkt". Det gäller väl inte bara tonåringar, utan även småbarn? Jag skulle tro att det finns många sådana familjer i Högsby i Småland, och de kan ha blivit rejält uppskrämda av kommunens information. Det paradoxala är att sexuell avhållsamhet före äktenskapet framställs som något negativt, och att motsatsen sex före äktenskapet, indirekt framställs som något positivt - om det inte går till våldtäkt. Författarna till informationen har låtit sin egen avoghet mot den lite gammaldags religiösa livsstilen skina igenom.
 
Ett aningen motsägelsefullt budskap alltså. Men detta är ingen formulering som politiker eller tjänstemän i Högsby har knåpat ihop. Utan det har gjorts av någon organisation som uppger sig vara experter på barns rättigheter. En extra tragik i det hela är att kommunens hemsida har ett enormt barnfokus. Man har tydligen haft som en politisk målsättning att locka barnfamiljer att bosätta sig i kommunen, som man därför har framställt som en trygg och säker plats för barn att växa upp på. Oavsett vad som har hänt så har den ambitionen raserats i grunden av den senaste dryga veckans pedofiljakt.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0