Också polisens dödsskjutningar

Mystiken tätnar kring Högsby-pedofilen. Hur kunde han förgripa sig på så många barn, utan att någon såg något? Och hur kom polisen mannen på spåren? Var det genom en anmälan från någon i Högsby eller var det ett resultat av polisens egen spaning på pedofilnätverk eller liknande? Och så råkade man upptäcka att en person, som man spanade på, praktiserade på ett barndaghem. Och då ställs ju frågan om han har förgripit sig på något av barnen där.
 
Mysteriet tätnar ytterligare när man får veta att det från början handlade om nio barn, vara sju hade utnyttjats på arbetsplatsen och två på andra platser i Högsby. Hur kunde man få fram dessa nio barn samtidigt, om det var så det gick till? Det hela börjar förete likheter med pedofilavslöjandet i Uppdrag Ljug i början av veckan. Föräldrar hade laddat upp bilder på sina barn på en sajt. Inget anmärkningsvärt med det, om inte någon hade börjat skriva sexualiserade kommenterer till bilderna. En av bilderna var uppenbarligen tagen i Sverige, och platsen kunde identifieras.
 
Det visade sig att en tidigare dömd pedofil bodde på den adressen, och att det var hans dotter och en kamrat till henne på bilden. Och eftersom expertisen säger att pedofiler inte kan botas, så måste det ligga ett brott bakom den tämligen oskyldiga bilden.. Den knapphändiga information som gavs i programmet om det brott, som den mannen hade dömts för, tydda på att brottet var av den ringa graden. Men man kan ju inte lita på Uppdrag Ljug i något avseende.
 
Har ni hört det förr? Sexuella läggningar kan inte botas. Men man måste väl ändå skilja mellan fall, då detta är önskvärt för att skydda framtida sexualbrottsoffer, och fall när ingen annan kan skadas. Jag vill understryka att när jag skriver "bota", så menar jag inte att personen ifråga måste vara sjuk. Inom sjukvården görs många både medicinska och kirurgiska ingrepp för att ändra någon egenskap hos fullt friska personer, såsom aborter, könskorrigering och plastikoperationer. "Bota" är från början ett religiöst uttryck som betyder att gottgöra en synd.
 
Pedofiljakten i småländska Högsby har undanskymt något mycket allvarligt, nämligen att dödsstraffet har återinförts på administrativ väg. Ännu en våldsbenägen missbrukare har skjutits ihjäl av polis (i tron att han var psykiskt sjuk?) Sju skott hade avlossats av tre poliser, som skyller dödsskjutningen på varandra, först varningsskott, sedan skott i knäna och slutligen ett dödande skott i huvudet. Den skjutne hade någon timme tidigare släppts ur häktet (mitt i natten) och gått hem till sin mamma, som hade ringt polisen. 
 
Samma dag meddelade tingsrätten i samma stad, att det polisbefäl, som hade beordrat öppning av Hjulstabron med följd att två unga bensintjuvar hade kört ihjäl sig, hade dömts till 50 dagsböter för tjänstefel. Alltså inte för det något grövre brottet vållande till annans död. Tingsrätten motiverar sin märkliga dom med att åtgärden inte var "proportionerlig" i förhållande till det begångna brottet. Därmed har tingsrätten slagit fast att det hade varit rätt att döda bensintjuvarna, om de hade begått ett grövre brott än att smita från betalningen på en bensinstation.
 
Slentrianmässigt höll jag på att skriva att "polisen har faktiskt inte vapen för att verkställa avrättningar", men som både Rikspolisstyrelsen och tingsrätten i Uppsala resonerar, är det just därför polisen har vapen: För att verkställa avrättningar av personer, som polismännen själva misstänker har begått grova brott. De får skjutas , om de inte lyder polisens order, utan försöker smita från brottsplatsen. Det är naturligtvis väldig rationellt. Samhället befrias från kostnaderna för polisjakter, som kan pågå under flera timmar.
 
Men i det aktuella fallet hade polisen på sörmlandssidan med lätthet kunnat spärra den fortsatta flyktvägen söderut. Jag känner till trakterna och vet att södra landfästet av Hjulstabron ligger på en ö i Mälaren, och att det bara finns två broar, alltså bara två alternativa flyktvägar till det sörmländska fastlandet. Vägen delar sig för resten strax norr om dessa broar, och där hade flykten kunnat stoppas av en enda avspärrning.
 
Det handlar i första hand om att avskaffa dödsstraffet på nytt. I andra han handlar det om att polisen måste ändra taktik när våldsamma knivbeväpnade personer ska gripas. Det får ta den tid det tar. Man får tillkalla så många poliser som behövs.
 
Om den, som ska gripas, gömmer sig inne i en byggnad, ska han lockas ut ur byggnaden, så att polispersonalen har honom under full uppsikt under hela insatsen. Andra personer måste föras i säkerhet. Om personen, som ska gripas, försöker springa från platsen, så låt honom springa sig trött, men ha honom hela tiden under full uppsikt. Efter ett tag kommer han att falla ihop av utmattning och kan då gripas.
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0