Pedofiljakten inne på andra veckan nu.

Tidningarna har lämnat en del information, som TV har förtigit, vad nu det kan vara värt. SVT, som ska vara ett objektivt och opartiskt mediaföretag (public service) har mest ägnat sig åt att förvärra tragedin och piska upp hatet mot den häktade 20-åringen samt hans föräldrar och syskon, som har tvingats gå under jorden på hemlig ort. Pressen har berättat att det började med en anmälan om ett övergrepp på det dagis, där den misstänkte arbetade som praktikant. Polisen bekräftar att detta övergrepp har ägt rum och att de andra övergreppen fortfarande är under utredning. Ett tolfte övergrepp har nu anmälts.
 
Hur grova de misstänkta övergreppen är, det är fortfarande höljt i dunkel av det juridiska fikonspråket. Begreppet "våldtäkt" omfattar även "jämförbara handlingar". Ett sexuellt övergrepp är alltid "grovt" om det begås av dagispersonal, oavsett om själva handlingen är grov eller ej. Man kan ju tro att graden, grov, lindrig eller av "normalgraden" har att göra med hur allvarliga skador som offret har tillfogats. En mamma säger att barnet "mår efter omständigheterna bra". Jag gissar att polisen är förtegen med detaljer för att vuxna inte ska ställa ledande frågor till sina barn, eftersom sådana frågor skulle göra barnens berättelser värdelösa ur bevissynpunkt.
 
Men det är ju å andra sidan beklagligt om panik och hatstämningar piskas upp. Om den misstänkte har pressen berättat att han var med om en svår olycka för tio år sedan, då en bror till honom dödades och han själv var nära att dö. Enligt en uppgift, som dock måste bedömas som mycket osäker har han därefter stannat på en tioårings nivå. Den uppgiften kan vara ägnad att hitta någon förmildrande omständighet. Det borde inte behövas på nuvarande stadium.
 
Det är besynnerligt att han hunnit förgripa sig på så många barn, innan någon började misstänka något. Enligt en mamma hade dörren varit stängd till ett rum, där han bytte blöjor på ett barn. Nog borde väl någon i personalen ha reagerat, eller tyckte de att det var bra att slippa göra jobbet själva?
 
Och så har vi polisen som skjuter ihjäl folk "enligt regelboken", Tre varningar, varav ett är ett eller flera skott i luften, och sedan skjuter man för att döda. Det är besynnerligt att polisen har tid att följa regelboken, det måste ju dock ta flera sekunder, om polismännen eller någon annan befinner sig i akut livsfara. Om en person, som ska gripas, drar fram en pistol och med fingret på avtryckaren siktar på en polis, finns knappast tid att följa någon regelbok.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0