"Proportionerligt våld"

Jag har nu skrivit ett antal inlägg om polisens dödliga våld mot en rädd gammal pensionär i hans egen lägenhet. Av de tio personer, som har skjutits ihjäl av svensk polis under de senaste tio åren, har sex varit eller trotts vara psykiskt sjuka. Går vi ännu längre tillbaka finner vi fler fall, då psykiskt sjuka har mördats av polis. Jag konstaterar också att intresset bland mina läsare för detta mist skandalösa förhållande, att man kan bli skjuten av polisen för att man är eller förmodas vara psykiskt sjuk, har varit minst sagt lågt. Intresset för mina inlägg om rättsskandalen Tomas Quick har varit klart större.
 
Anser ni läsare att den svenska polisen ska ha dödspatruller, som åker omkring och skjuter psykiskt sjuka? Eller har ni alla gått på lögnpropagandan från alkohol- och drogliberalerna, som säger att våldsbenägna missbrukare är psykiskt sjuka och att misshandeln eller morden, som begås av dem, beror på att de har fått "psykoser"? Jag har blivit ordentligt hudflängd på en prästblogg under veckoslutet för att jag har påstått att missbrukarna stjäl andras diagnoser. Man ser här vad detta ställer till med för dem, som verkligen är psykiskt sjuka eller tros vara det.
 
Är det inte märkligt att polisen normalt klarar av att övermanna och gripa våldsamma missbrukare utan annat följd än lite sveda och verk, men så fort polisen tror att missbrukaren är psykiskt sjuk i stället för drogpåverkad, skjuts han i stället för att gripas levande? Det hände i Lindesberg för några år sedan.
 
Med proportionerligt våld menas att det våld, som polisen använder för att lösa en uppgift, ska stå i rimlig proportion till det brott som har begåtts eller ska förhindras. Om exempelvis någon ska gripas för ett bagatellbrott, och gripandet inte kan ske utan användning av massivt våld, ska polisen avstå från att gripa den personen. Eller vänta till senare, tills personen kan gripas med användning av mindre våld eller kan övertalas att följa med frivilligt. Att använda massivt eller t.o.m. dödligt våld för att gripa någon som är psykiskt sjuk, och ska föras läkarundersökning (för att avgöra om han behöver psykiatrisk tvångsvård) kan aldrig försvaras.
 
Proportionalitetsprincipen innebär självfallet också att polisen inte själv ska försätta sig i situationer, där en polis kan känna sig tvingad att döda någon för att skydda sig själv. Enbart misstanken att någon kan vara hotad till livet räcker inte för att polisen ska ta risken att någon dör av polisens eget våld.
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0