Hotad eller bara hatad?

Färgerna visar vilka arter /raser av varg som finns, och deras utbredningsområden.Om man tittar noga, ser man att det finns ett litet område i Sverige / Norge med varg. Enligt uppgift finns där 400 vargindivider, varav 370 i Sverige och 30 i Norge. Enligt uppgift utgör "varglänen" 25 % av Sveriges yta. Eftersom varg inte finns i alla delar av dessa län, torde de vargrika delarna av landet utgöra endast 15 - 20 % av Sveriges yta. Detta är ganska förvånande, eftersom man ständigt ser rapporter om vargförekomst utanför det vargtäta området i västra Svealan, t.o.m. i Skåne. Men dessa iaktegelser kan gälla enstaka djur eller mindre familjegrupper.
 
Med samma vargtäthet i hela Sverige, skulle vi haft en vargpopulation på 2.000 - 2.500 vargindivider i Sverige.. "Trafikkorridoren" E20 /Västra stambanan den relativt korta sträckan genom Västernärke och nordöstra Götaland utgör tydligen ett ganska effektivt hinder för vargens vandringar söderut. Även om man skulle inplantera varg i exempelvis Småland, skulle det troligen bli två olika vargpopulationer med föga genetiskt utbyte på den skandinaviska halvön.
 
Det krävs ungefär 800 individer för att en utrotningshotad art ska anses räddad. Med 400 vargindivider i detta vargtäta område i Sverige /Norge, återstår bara c:a tre år innan Sverige har en genetiskt varierad och överlevnadsduglig vargstam. Med avskjutning av 90 vargindivider, som Naturvårdsverket har beslutat om, tar det förstås något längre tid.,  Men tror någon att protesterna mot vargjakten skulle upphöra, om målet uppnås?
 
Är de den svenska vargstammen hotad? Eftersom den nuvarande svenska vargstammen inte är genetiskt unik, skulle den likväl med lätthet kunna räddas genom inplantering österifrån, om något hot skulle tillstöta. Om vi talar om den ursprungliga svenska vargstammen, så är svaret: Inte bara hotad, utan utrotad.
 
Som framgår av kartan är den nuvarande svenska vargstammen en gren av världens största vargstam, den nordeuroasiatiska. Denna varg är den större av de två huvudgrupperna av varg även om vi ser till kroppsstorleken. Den sibiriska tigern, som verkligen är utrotningshotad, är den största tigerarten. Mammuten, som var genetiskt mycket nära släkt med den indiska elefanten, var världens största elefantdjur. Att djuren generellt är större på nordliga breddgrader beror på förhållandet mellan yta och volym. Stora djur håller värmen bättre än små djur. Detta bekräftas av att det spanska lodjuret, som är en kvarleva från istiden, har större kroppsvolym än det svenska lodjuret, som är en invandrare från sydost efter istiden.
 
De stora rovdjurens stora kroppsvolym kräver tillgång till många bytesdjur. Eftersom bytesdjuren också tenderar att ha en större kroppsvolym på nordliga breddgrader, uppstår lätt brist på näring för de betande djuren. Det behövs större revir för att försörja en flock rovdjur. Det uppstår lätt konflikter mellan rovjdur, i synnerhet varg, och människor. En notis berättar att rennäringen i Ryssland hotas av den sibiriska vargen. Jo, nya och hårda kapitalistiska villkor råder även för renskötseln i det "postkommunistiska" Ryssland.
 
En personlig reflexion från mig är om det inte skulle vara möjligt att förminska den svenska vargstammen vad gäller kroppsstorlek genom jakten, som därmed även skulle ha ett avelssyfte. Om nu den svenska vargstammen ska behandlas som om den vore genetiskt unik, varför inte göra den genetisk unik genom ett slags avelslurval? Vargen är ett hunddjur, och hunddjuren har 78 komosomer mot männsians 46 och kattdjurens 38. De genetiska variationsmöjligheterna är alltså överlägset flest bland hunddjuren, vilket ju även bevisas av alla olika hundraser.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0