Om regeringen faller ...

Det är föga troligt att det blir nyval om regeringen faller. Det är föga troligt att vi får en ny regering utan Mp-ministrar. Men det vore ju bra. Det är däremot troligt att vi får "nya" regeringar med bara smärre förändringar i ministerlistan. Det behöver inte ens bli nya ansikten i regeringen. Det räcker att några ministrar byter departemnt med varandra, så har vi en "ny" regering.
 
Jag tror att S-ledningen fortfarande tror att Mp är "en språngbräda till samarbete med alliansen". Utan Mp i regeringen hade vi kanske redan haft ett samarbete mellan S och ett eller flera f.d. allianspartier? Kan man ens tänka sig Mp och Fp i samma regering? Sedan allianspartierna visat kalla handen till S, Mp-regeringen har densamma gjort upp med V. Det hade väl varit ett smart drag om S, Mp och V tillsammans hade haft över hälften av riksdagsledamöterna. Men så är ju inte alls fallet.
 
Uppgörelsen med V är väl i sak inte så tokig. Men borgarna hade haft lättare att ställa sig bakom detta, om det hade kommit från S själva. Om ens då.
 
Saken är den att många gamla sossar uppfattar Mp som ett borgerligt parti. Och detta är korrekt, om man enbart ser till vilka som gynnas och missgynnas av Mp:s politik. Men "borgarna" ser något annat hos Mp: Nämligen en ekonomisk politik, som har stora likheter med den ekonomiska politiken i Östtyskland, där man hade kopplat loss priserna från produktionskostnaderna, i det i och för sig goda syftet att hålla nere priserna på basvaror, som alla måste ha. Men såldes det tillräckligt många lyxvaror för att vinsterna på dem skulle kompensera förlusterna på basvarorna? Lyxvaror fanns över huvud taget inte att få tag i, om man inte tillhörde partieliten.
 
De nya pålagorna på kärnkraftel, som regeringen nu har beslutat om har inte bara till syfte att kärnkraften ska subventionera vindkraften, utan också att göra kärnkraften så olönsam, så att kraftverksägarna själva beslutar sig för att avveckla kärnkraften.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0