Kryp fram nu, ni yttrandefrihetens försvarare!

Under 1990-talelt mördades ett antal personer, bl.a. en homosexuell idrottsman och en fackföreningsledare, av svenska nazister. Riksdagen höll en extrainsatt debatt i frågan, men någon handling blev det förstås inte. Bara prat. Eftersom Sverige just hade gått med i EU faxade jag ett förslag till dåvarande Kd-ledaren Alf Svensson om att Sverige borde införa samma anti-nazistiska lagar som andra EU-länder, bl.a förbud att förneka förintelsen av judar under andra världskriget.  Alf Svensson inledde sitt anförande med att det "är en missuppfattning" att Kd vill begränsa yttrandefriheten.
 
Moderaterna dundrade på om att man kan ju inte förbjuda någon nazistisk verksamhet, för då måste man ju förbjuda kommunismen också. "Och det vill ni väl inte", men en tydlig adress till vänsterpartisterna i kammaren. Så enades man över alla partigränserna om att det bästa försvaret för demokratin är att hålla nazisterna om ryggen. ,Chefredaktörerna för de stora tidningarna lovade i den efterföljande debatten att media skulle ta på sig uppgiften att agera polis.
 
Under sensommaren har jag bildligt talat fått ta emot mycket stryk av ultraliberala försvarare av yttrandefriheten. Detta speciellt sedan den alltmer kontroversiella f.d. Ölandsprästen har upplåtit sin blogg för just den ty av nazistisk proganda som är förbjuden i bl.a. Tyskland. Det var många liknelser vid DDR.
 
I Kulturnhyheterna i kväll avslöjades allvarliga hot från nazister mot kända konstnärer bl.a. Ecce Homo-konstnärinnan Elisabet Olsson-Wallin. Nazisterna hotade med att de har kartlagt henne och hennes fru och att det kan hända något på vägen till ICA. Det handlar nu inte om att upplåta kyrkor för hennes konst, utan om att hon helt måste upphöra med sin konstgenre. Nazisterna accepterar bara konst som heroiserar nazismen.
 
Exemplet visar att den som försvarar nazisters rättigheter att framföra sin propaganda, medverkar till att begränsa andras yttrandefrihet. Tills vidare genom självcensur efter hot.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0