Partiledaren som inte tog semester

Läste en analys i Svenska Dagbladet idag. De borgerliga partiledarna har som taktik att nobba samarbetsinviter från Löfvén för att tvinga ut S på vänsterkanten och söka stöd där. Så ska de f.d. borgerliga väljare som bytte block och röstade på S lockas tillbaka. Men är inte detta lika mycket mobbning, som att vägra samarbeta med SD? Nej, det är de spelregler, som gäller i politiken. Mobbning är något annat, som rör personen.Slag under bältet för att använda det vanliga bildspråket.
 
Det är märkligt att en partiledare sjukskriver sig i utbrändhet. En riksdagsledamot får ju inget löneavdrag för frånvaro från arbetsplatsen (riksdagen), och för övrigt har väl Åkesson - sett till arbetsbördan och kravet att alltid vara tillgänglig - förtjänat en rejäl semester på en dryg månad, d.v.s. lika länge som han är sjukskriven. Han har för övrigt snuskigt mycket betalt, en rejäl ersättning från partiet (d.v.s. en extra tilldelning av skattepengar via de kommunala partistöden, som lokalavdelningarna tvingas avstå till riksorganisateionen) utöver riksdagsarvodet, för att vara partiledare. Går han miste om de pengarna p.g.a. sjukfrånvaro?
 
Det pressade schema som han haft under lång tid, och med den självöverskattning som utmärker rasister att alltid vara bättre än andra, att tillhöra den bästa av en bättre ras, är det alls inget konstigt om han har slitit ut sig och faktiskt behöver vila upp sig. Symtom på utbrändhet kommer ofta, sedan en tung arbetsbörda har lindrats påtaglit. Och visst har arbetsbördan minskat efter valet, när andra har fullt upp med förhandlingar.men han själv tillhör ett parti som ingen vill förandla med.  Är det hans politiska motståndares fel?
 
Nej, det är snarare medias fel. För media har ju nu under en veckas tid satsat alla resurser på att rapportera till varke rörelse av den svenska marinen i realtid till varenda rysk ubåtskapten runt om i världen. SD-toppens häftiga spelvanor, ebolan,islamska kalifatet i Syrien och Irak och de motstridiga beskeden från sossar och miljöpartister i regeringen, är inte längre några nya nyheter. Sveriges största tidningar gör nu samma sak som den tidningsjournalist på Nerikes Allehanda,som satte eld på en lada för att bli först med en bild från brandplatsen, innan brandkåren hunnit dämpa lågorna.
 
Man skapar själv de händelserna som man rapporterar om. Kvällens nyhet är att den ryska ubåten, om de nu var en sådan, har smitit ut på internationellt vatten - tack vare de svenska journalisternas rapportering av de svenska ubåtsjaktsfartygens positioner. Undrar vilken kvällsblaska som kommer att avlossa det första skottet i det kommande kriget mellan Sverige och Ryssland.
 
P.S. Enligt ABC-nytt har en stockholms SD-politiker uteslutits för att han kallat Pride för "ett spektakel" samt föreslagit att "högpresterande svenska barn" ska få gå i andra skolor än "lågpresterande invandrarbarn". Enligt Tvärsnytt förebereds uteslutning av en SD-politiker i Västmanland för att han kallat Rosanna Dinamarka för "ett pök som borde utvisas". Dinamarca är alltså den V-riksdagsledamot som hade burit en T-shirt med texten SD = rasister. Ingen inbillar sig väl att detta är de verkliga orsakerna till uteslutningarna? Hade så varit fallet, hade riksdagens andre vice talman redan varit utesluten för sitt påstående att sångerskan Loreen (på rasistsajter kallad "marockanskan") inte representerade Sverige i Eurovisionsschlagern.
 
Jag brukar inte läsa den högerextrema sajten Fria Tider, men gjorde den när en länk på en blogg länkade dit. Och jag måste hålla med om FT:s karaktäristik av SD, apropå uteslutningen av Patrik Ehn, att partiets toppskikt består av " en rad släktingar, flickvänner och andra kompisar till partiledningen,... " /- - - /. Det är frågan om personer vars enda kvalifikationer består i att de är obrottsligt lojala mot partitoppen, och framförallt – genom sina tillkortakommanden i övrigt – aldrig kan utgöra något hot mot ledningens maktinnehav."
 
FT konstaterar vidare att SD kan fylla " en funktion som en bekväm, foglig födkrok för Jimmie Åkesson och resten av 'de fyras gäng', samt för deras släktingar, flickvänner och kompisar." Den kommunfullmäktigeledamot i Blekinge, som hade betalat ut en del av det kommunala partistödet till sig själv, hade väl inte begått något värre brott (om det ö.h.t. var ett brott i juridisk mening*) än partiledarens själv, som har lön från både riksdagen och partiet?Och nu har han en giltig ursäkt för att slippa ta ansvar för partiets ställningstaganden och åtgärder under en tid framåt. Det är förstås mer bekvämt att vara sjukskriven än att ha semester. Tänker på centerpartiledaren Anni Lööf, som tvingades avbryta sin semester i Thailand, när det strulade till sig på hemmaplan med förslaget om månggifte, typ "bonde söker fruar".
 
- - - - - -
*) Enligt partistödsreglerna får de kommunala partistöden användas för att inrätta avlönade tjänster som partiombudsmän e. dyl, för att bedriva lokal verksamhet. Lagen tillåter däremot inte att kommunala partistöd används för rikstäckande verksamhet. Men sedan det framkommit att både Mp och Kd gjort på samma sätt innan de partierna kom in i riksdagen, har ingen åklagare vågat ta i detta delikata ärende. Det är i vart fall fräckt att gå ut i media och påstå att en tidigare medlem ha uteslutits på grund av ekonomiska oegentligheter, när hon troligen inte gjort sig skyldig till detta i juridisk mening, men däremot ledargarnityret i riksdagen. De berikar sig själva i avvaktan på den dag, då de inte sitter där längre.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0