Det är något konstigt

Det är något konstigt med den prästens blogg. Någon har upptäckt att sverigedemokrater är människor. Och människor ska behandlas väl. Men ger det anledning att ha en välvillig inställning till partiets egentliga syfte och mål. Vad det är, kan vara svårt att veta, eftersom partiet förnekar att det är rasistiskt och är noga med fasaden. Svenskarnas Parti har genomgått samma förändrig som SD, men ytterst marginellt. Fasaden har hyfsats marginellt, men tydligen tillräckligt för att partiet ska få demonstrationstillstånd.

Trots att det faktiskt är mycket stora olikheter mellan SD och SvP, vilket vem som helst kan se, som vill se, omfattas SvP av samma välvilja som SD på prästens blogg. Han har inte bara upplåtit bloggutrymme åt sådan nazi-propganda som är belagd med fängelsestraff i t.ex, Tyskland, utan förringar nu dessutom själv de tyska nazisternas brott, genom relativisering. Nu har han fått med sig abortmotsåndarna. Eller i vart fall försökt få med dem. Över en miljon ofödda har mördats bara i Sverige sedan vi fick fri abort. Vad jag kan minnas har han inte fördömt aborterna någon gång under fler år, och gör det egentligen inte nu heller.

Budskapet är tydligen att Hitler var som andra, som folk är nu, men kanske lite värre. Skillnaden är kvantitativ, inte kvalitativ. Det hela utmynnar alltså i att nazister ska ha samma rätt att framföra sina åsikter som alla andra. Kyrkan ska inte göra några invändningar. lika lite som kyrkan gör några invändningar mot Moderaternas eller Vänsterpartiets valpropaganda. SvP har ju sina lagliga rättigheter. Är det inte hycklerig? Statskyrkosystemets och partipolitiseringens (av kyrkan) främsta motståndare vill att kyrkan ska uppträda som en statlig myndighet och tillerkänna nazister samma rättigheter som alla andra - att bedriva sin politiska verksamhet.

Men även nazister är väl människor med mänskliga rättigheter? Samma som alla andra har? Ja, om vi talar om vissa grundläggande rättigheter, som ingen kan avhända sig eller fråntas med legala medel. Ta som exempel frihet. Det finns många slags friheter. Rörelsefrihet. Den, som har begått brott, kan fråntas sin rörelsefrihet med legala medel. Den kan begränsas till sex kvadratmeter. Så stor är en fängelsecell. Å andra sidan har dödsstraffet förbjudits i hela Europa. Ingen kan med legala medel fråntas livet.

Man måste skilja mellan sak och person. I homozexdebatten har många företrädare upprepat att "Gud älskar syndaren, men hatar synden". Gud kan skilja mellan sak och person, mellan personen och hennes handlingar. När det gäller nazister skriver prästen däremot på sin blogg att åsikten är en "markör" för personen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0