Permanent lockar fler

Slutdestination Sverige? Etappen Grekland - Italien. Ett "spökskepp" som har övergivits av besättningen utanför den italienska kusten. I krisens Grekland finns många gamla handelsfartyg, som har legat i hamn och rostat under åratal. Nu får de göra en sista resa som överfulla passagarfartyg.
 
Kristdemokraterna, Folkpartiet och Centern har gjort utspel i flyktingfrågan. De bjuder över varandra med förslag om hur "integrationen" ska förbättras. Enligt ordböckerna är det ett annat ord för "assimilering". En liten betydelseskillnad finns nog ändå. Assimilering kan ske spontant eller med tvång. Tydligen handlar "integration" om tvångsassimilering, när man lägger förslag om att barn ska gå hungriga till skolan, om inte mamma hänger på arbetsförmedlingen och "coachas" att söka jobb som hon ändå inte kan få. Jag känner till ett fall då en invandrarkvinna verkligen hade gjort det, deltagit i jobbsökaraktiviteter, men tjänstemannen hade glömt att anteckna hennes närvaro. Då drogs bidraget in och hennes barn fick svälta.
 
En sak, som man inte får diskutera, är "volymen", d.v.s. sätta ett tak för hur många som kan tas emot. Det tycker jag också, att man inte ska diskutera. Ska vi säga till en nyanländ flykting: "Du kommer för sent. Vi slog just i taket. Ditt fall kommer inte att utredas. Åk hem!"
 
Ändå diskuterar politikerna volym, fastän de inte använder ordet. De säger att andra EU-länder måste ta sitt ansvar. Men det är väl ändå för att minska volymen, som kommer till Sverige?
 
Och hur ska andra EU-länder förmås att ta ett större ansvar, om flyktingarna själva väljder Sverige? Permanenta uppehållstillstånd, som man får i Sverige, lockar fler än tillfälliga uppehållstillstånd, som man får i andra länder.
Nu är det emellertid inte så att man beställer en biljett direkt till Sverige från hemlandet. Det går heller inga smuggelbåtar till Sverige.
 
Vad är det som får flyktingarna att lägga ut tusentals euro (tiotusentals kronor) på att ta sig vidare från Sydeuropa till Sverige? Så, hur ska vi förmå andra EU-länder att ta ett större ansvar, när vi lockar med mer generösa villkor än de? Sluta hyckla, och erkänn att det är volymen, som ni diskuterar! Men säg då hur den ska påverkas, om flyktingarna självar har valt Sverige, om de har kastat sina ID-handlingar och tillfälliga uppehållstillstånd och söker asyl på nytt i Sverige! Om EU ska ta ett större (gemensamt) ansvar, så måste vi väl ha gemensamma regler i EU?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0