Den sista som dömdes till döden i Sverige var en muslim?

 
Den ryska översten i första världskriget Muhammed Beck, dömd till döden för minst tre mord i Sverige.
 
Jag har inte hittat någon säker uppgift, som styrker att Muhammed Beck Hadjetlaché verkligen var muslim. Hadjetlaché verkar vara en pseudonym när han under en tid försörjde sig som journalist. Men heter man Muhammed är man förmodligen uppvuxen i en muslimsk familj. Han föddes omkring 1870 i Istanbul i en familj som kommit dit från Tjerkessien i norra Kaukasus på gränsen mellan Sydryssland och Georgien. Han  avancerade till överste i den ryska krigsmakten och tjänade tidigt som något slags inflytande-agent bland muslimer för Tsarrysslands räkning i syfte att vända muslimerna mot Tyskland och dess allierade Turkiet.
 
Han kom till Sverige efter ryska revolutionen som agent för sovjetregimen, men verkar ha bytt sida under vistelsen i Sverige, eftersom de mördade uppgavs vara bolsjeviker (d.v.s. ryska kommunister). Han verkar ha bytt sida flera gånger. Svenska och engelska källor ger olika uppgifter om vilken sida han stödde. Det var antagligen inte lätt att välja för en tjerkess. Folkstammen ifråga tycks ha utvandrat till Ryssland från Turkiet under 1700-talet, eventuellt på grund av förföljelser.
 
Rättegången och dödsdomen mot Muhammed Beck väckte stort uppseende i Sverige och anses ha bidragit till de antisovjetiska stämningarna. Var Muhammed Beck anhängare eller motståndare sovjetregimen? Antalet muslimer i Sverige vid den här tiden torde ha varit ytterst få (om det ens fanns någon mer än Muhammed Beck) utanför den turkiska ambassadpersonalen. Så nog kan Muhammed Beck ha bidragit till anti-muslimska stämningar också. Då morden i den s.k. ryssvillan utanför Stockholm 1918 - 1919 var mycket brutala för att inte säga sadistiska kan de ha bidragit till bilden av muslimer som våldsamma och blodtörstiga.
 
Domen mot Muhammed Beck föll alldeles innan dödsstraffet avskaffades och dödsdomen verkställdes alltså inte. Sveriges riksdag beslöt den 7 maj 1921 att dödsstraffet skulle avskaffas. Det hade då gått tio år sedan det sista dödsstraffket verkställdes. Muhammed Beck avled i fängelse 1929 vid c:a 60 års ålder. Detta var berättelsen om den sista som dömdes till döden av en svensk domstol.
 
Den som levde längst efter att ha dömts till döden av en svensk domstol var Anton Nilsson, som avled 1989, tre månader innan han skulle fylla 102 år. Också en märklig historia. Dömd till döden, men levde förmodligen lägre än någon av sina jämnåriga.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0