Lussi natt föregick Lucias ankomst

Den 18-åriga Lucia från Syracusa mördades den 13 december år 304, när Diocletianus var kejsare i Rom. Under hans regeringstid kulminerade förföljeslerna mot kristna. De flesta dömdes till döden för sin vägran att dyrka kejsaren som en gud. Synd mot Gud, d.v.s dyrkan av andra gudar, var den värsta av alla synder för dåtidens kristen. Som bortgift till en hednisk man skulle Lucia tvingas dyrka både kejsaren och andra romerska gudar. Hon vägrade och dömdes för detta "brott" till prostitution, men mördades av sina fångvaktare på vägen (från domstolen?) till bordellen.
 
Hon tog alltså på sig detta straff hellre än att dyrka avgudar.
 
Att Svenska kyrkan föredrar en annan Lucia-legend är ett tecken på en kyrka "i fritt fall". Vilket somliga påstår präglar Svenska kyrkan under de tre senaste ärkebiskoparna. Den första av de tre, KG Hammar har ju fullständigt bagatelliserat avgudadyrkan genom sina hånfulla påståeden om att "Min Gud bryr sig inte om sådant. Min Gud är större än så." Detta är inte bara förklenande om Gud, utan dessutom ett föraktfullt uttalande om andra kristna, och inte minst Lucia och andra som berövades livet för sin vägran att dyrka avgudar.
 
Som populärt helgon är Lucia skyddshelgon för många. När det sägs att Lucia är skyddshelgon för "prostituerade som ångrat sig", undrar man om inte bisatsen (ångrat sig) är ett senare tillägg. För Lucia var ju prostitutionen, som hon mirakulöst (?) räddades från genom att bli mördad inget verkligt frivilligt val.Så vad hade hon haft att ångra, om hon blivit våldtagen resten av sitt liv? Enligt hennes egen tro - som inte längre är kyrkans tro? - hade hon varit dubbel oskuld, eftersom hon inte hade avstått från den frivilligt.
 
Skulle hon själv ha stuckit ut sina ögon för att ge dem åt "friaren" som gjort henne så mycket ont? Denna version säger att han hade förälskat sig i hennes vackra ögon. Men det var snarare den stora hemgiften från hennes familj, som han hade förälskat sig i. En av de många Lucia-legenderna säger nämligen att hon hade givit hemgiften till de fattiga i stället för till sin blivande make. Lucia hade en tragisk uppväxt, eftersom hennes far dog när honm var liten och hennes mor var sjuk och på grund av något slags intrigspel inte uppfyllde sitt löfte att Lucia, som ville gå i kloster, skulle slippa gifta sig.
 
Nu råkar ju Lucias dödsdag, 13 december, sammanfalla med den första dagen efter årets längsta natt, natten mellan den 12 och 13 december enligt den julianska kalendern =- natten mellan den 20 och 21 december enligt den gregorianska kalendern, som infördes i Sverige 1753. Det första kända Lucia-firandet i Sverige efter reformationen, kom ganska snart efter kalenderbytet. Men det dröjde till 1927 innan det moderna Lucia-firandet tog sin början.
 
Den 13 december blev alltså vid mitten av 1700-talet en ledig dag i almanackan, då man kunde fira den gamla folktro som dittills hade konkurrerat med den kristna julen. Vad var då mer passande än att de hedniksa trolldomsväsen, som hade härjat under årets längsta natt. Lussi natt, då djuren kunde tala och diskutera vad de hade snappat upp från människor, jagades iväg av ljuset, som kom med ett kristet helgon?
 
Staffan var en stalledräng,
vattnade sina fålar fem
 
Men det var julbocken, som ledde förhandlingarna i stallet under denna årets långsta och farligaste natt. Lussi var en elak en, som pressade ansiktet mot stugfönstret och kontrollerade att husmor var färdig med julstädningen och julbaket och alla andra föreberedelser för julen. Jo, jag minns hur angelägna mina äldre kvinnliga släktingar var att bli färdiga med julstöket i tid. Tyvärr har Viktor Rydbergs Tomten undanskymt mycket av den gamla folktron. Dessutom håller ju den moderna tomte-dyrkan på att ta över den kristna julen.
 
Lussi är troligen ingen försvenskning av Lucia. Jag undrar däremot om Lucia kan vara en kortform av Lucifer, som betyder ljusbärare och var en benämning på morgonstjärnan, Venus, den stjärna som man kan se strax före soluppgången, och dyrkades som en av de romerska gudarna.
 
Någon motsvarighet till det svenska Lucia-firandet finns inte i andra länder, förutom som kulturexport från Sverige. Den enda säkra liheten mellan helgonet Lucia och den svenska ljusdrottningen Lucia är det röda skärpet som bärs av den svenska Lucian. Det symboliserar blodet från Lucias hals.
 
Det var inte bara i Sverige som man bytte kalender, så att man fick ett nytt och ett gammalt datum för vintersolståndet och den längsta natten, men det är alltså bara i Sverige, som gammal folktro vaknat till liv så starkt och blivit en "ny" tradition. Förklaringen till detta är att söka i de kvinnliga helgonens, och särskilt jungfru Marias, oerhörda popularitet i just Sverige före reformationen. Maria-dyrkan har ju aldrig riktigt upphört i Sverige, och under 1900-talet gör alltså Lucia come back efter nästan 400 år. Men berätta då den sanna historien om hennes liv och död.
 
När Sverige kristnades kom de kvinnliga helgonen att ersätta fruktbarhetsgudinnan Freja, som formodligen hade en starkare ställning i folktron än de manliga gudarna Oden och Tor.
.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0