Slaget vid Sparrsätra 1247 - den värsta katasrofen i Sveriges historia

Idag är det nationaldag. Men vad firas egentligen? Det är den svenska statsmaktens firardag. Slaget vid Sparrsätra 1247 har du troligen inte ens hört talas om. Det är ju segrarna som skriver det besegrade landets historia. Det land, som då krossades, kallas idag Sverige. Då Svitjod, som uttytt betyder sveafolket. Efter det förkrossande nederlaget flydde motståndsledaren Holmger Knutsson till Gästrikland, men uppsprårades och mördades av segrarna.
 
I Skänningeanalerna från omkring 1290 står det om året 1247  "Detta år förlorade Upplands allmoge vid Sparrsäter segern och sin frihet, och man pålade dem spannskatt, skeppsvist och flera bördor"
 
Så till den milda grad har segrarna vid Sparrsätra förfalskat historien, så att alla svenska  skolbarn än idag får lära sig att sveafolket grundade Sverige. Man har t.o.m. pektat ut byn utanför Uppsala, där detta skulle ha skett.
Den heter Svia, samma ordstam som i Svitjod och (vi) själva. Många forntida folk har kallat sig så på sitt lands språk. Det råder numera ingen tvekan om att Sverige grundades av Bjälboätten från Östergötland. Uppland torde ha varit det sista motståndsnästet, som föll..
 
Frihetsledaren Holmger, halshuggen i Gästrikland 1248 av segrarna i slaget vid Sparrsätra.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0