Antidepressiva mediciner (inte alla) kan vara riktigt farliga.

Jag undrar, när jag läser om de bestialiska våldsdåd, som IS-krigare gör sig skyldiga till. Och dessa självmordsbombare. Har de inte fått något lugnande innan de promenerar rakt in i döden? Och flygkraschen i franska Alperna? Det är ju känt att andrepiloten hade en ögonsjukdom från barndomen och han var nervös för att den skulle bli slutet på hans pilotkarriär. Han hade varit otrogen mot sin fästmö, som väntade barn, och hade gjort slut med henne dagen innan kraschen. Enligt en annan uppgift hade han beställt en ny bil till sin fästmö, som hade gjort slut. Vilken av dem?
 
Under rättegången mot Mijailo Mijailovic i tingsrätten hade försvaren Peter Athin framstat tanken att dådet kunde bero på medicinerna, som Mijaliovic hade vid mordtiden.Det hade framkommit att han dagen före mordet hade fått recept på två antidepressiva mediciner, som kan ge mycket farliga interaktioner och därför inte får ges i kombination. Han hade dessutom sedan tidigare Rohypnol, som är direkt våldsframkallande i kombination med alkohol och illegala droger. Dessa tre i kombination?
 
Helt klart hade ett allvarligt fel begåtts av en läkare, inte svårt att räkna ut att det måste ha varit någon inom en mindre krets läkare. Detta utlöste en viss aktivitet bland psykläkare för att skydda vederbörande. Jag hade sedan tidigare varit intresserad av biverkningar av psykiatriska mediciner och även farliga interakationer, som då var ett ganska nytt - och därmed aktuellt - ämnesområde för mig.
 
Visste du att psykofarmaka och nikotin motverkar varandras effekt? Förklaringen till att psykpatienter röker så mycket (och förstör sin ekonomi på grund av rökningen) är alltså att de mår dåligt av medicinen, och (omedvetet) motverkar detta med nikotinet, med följd att läkaren höjer medicindosen så att patienten röker ännu mer, och får ännu högre medicindos?
 
Visste du att det finns farliga interaktioner mellan vissa antidepressiva mediciner och grapefruktjuice (det ämne. som ger grapefrukten dess karaktäristiska smak)?
 
Jag fick fram att en av de mediciner, som Mijalovic hade fått dagen före mordet, hade förbjudits av den amerikanska läkemedelsmyndigheten på grund av dödsfall, men nyligen godkänts av samma myndighet efter trester på patienter i Sverige för att bestämma icke dödlig dos. Hur många svenska testpersoner hade dött? Detta var en risk som landet Sverige måste ta för att hindra den svenska läkemedelsforskningen att flytta utomlands.
 
Jag hade fått fram uppgifter, som kunde tyda på att Mijailovic kanske inte borde dömas för mord, och att en läkare kanske borde dömas för vållande. Jag skickade detta till advokaten. Men han sa inte ett ord om tänkbara medicinbiverkningar i hovrätten, där han i stället beklagade sig över vilken dålig vård Mijailovic hade fått. Althins var ju då även riksdagsman och rättspolitisk talesperson för Kristdemokraterna, som vid den tiden var fullkomligt impregnerat av lobbyister från läkemedelsindustrin. Som kort och gott ville sälja mer av de farliga preparaten.
 
Enligt min mening företrädde Atlhin motstidigar intressen, dels en mordmisstänkt som fått mediciner som han inte borde ha, och dels ett politiskt parti, som var mer eller mindre "köpt" av läkemedlsindustrin.och använde mordet på Anna Lindh som ett argument för ökad tvångsmedicinering med dessa farliga mediciner.
 
Jag anser att politiker inte ska ha särskilt ansvarsfulla uppgifter, om de samtidigt medicinerar med antidepressiva mediciner.  Hur är det med kärnvapenkoderna, som ett antal presidenter, med befogenhet att själva bestämma om kärnvapenisats, ständigt bär med sig?
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0