Flygkraschen: Mysteriet tätnar

Man har fortfarande inte hittat boxen med flygdata, varför uppgifterna om händelseförloppet före kraschen måste anses vara spekulationer. Jag skriver "boxen", när journalister föredrar "svarta lådan", vilket låter mer dramatiskt. Boxarna lär inte ens vara svarta utan är oranga för att lättare kunna hittas. Den franska åklagarens påstående att planet tappade höjd "som vid landning" kan möjligen vara data från en markradarstation. Planet torde tämligen snart ha försvunnit från radarskärmarna, eftersom bergstopparna i området snart torde ha skymt. Att det har "försvunnit" från radarna bekräftas av ett anrop till ett flygplan, som flög strax framför det förolyckade planet. Fanns det rentav risk för kollission?
 
Personer på andrepilotens hemort, bl.a. en tidiare skolkamrat, är upprörda över utredarnas snabba utpekande av andrepiloten som "syndabock". Man klagar också på att man indirekt skuldbelägger alla som lider av depression. Som jag skrev i förra inlägget kan vissa antidepressiva mediciner, speciellt i olämpliga kombinationer, i framkalla allvarliga våldsbrott, om än i mycket sällsynta fall. Men inte depressionen i sig. Detta har att göra med metaboliseringen av medicinen i kroppen. Som jag också skrev har t.o.m. dödsfall förekommmit.
 
Under natten har det publicerats nya uppgifter från inspelade samtal, bl.a. att flygkaptenen hade skrikit "öppna den jävla dörren". Han hade tydligen inte fått något svar, och försökt slå in dörren med en yxa. Han hade varit på toa, eftersom han inte hunnit med detta under uppehållet i Barcelona. Också en anmärkningsvärd uppgift . Har dessa lågprisbolag så tajta tidsmarginaler? Innan han lämnade cockpit för toabesöket, som ju ändå måste ha tagit en del tid, varunder planet torde ha förflyttat sig åtskilliga mil, hade kaptenen beodrat andrepilotgen att förbereda landningen i Tyskland, trots att minst en timmes flygtid då återstod. Avståndet dit från nedslagsplatsen i Frankike var 70 mil. Flygplanets topphastighet var  870 km /h,
 
Tänk om andrepiloten i halvt medvetslöst tillstånd på grund av sjukdom och /eller medicinbiverkningar bara gjorde som han blivit tillsagsagd i tron att planet redan befann sig i Tyskland? Andrepiloten ska ha besvarat denna uppmaning "fåordigt och kryptiskt" med orden "förhoppningsvis" och "vi får se".
 
Det har tidigare varit ett par allvarliga tillbud med denna flygplantyp, bl.a. en störtning i Hudsonfloden mitt i New  York.. Vid en incident under en flyguppvisning hade planet plötsligt tappat höjd, och kolliderat med trädtopparna, Dessa incidenter tillskrivs att flygplantypen var den första flygplanstyp som var utrustad med ett nytt dataystem, som nu är allmänt förekommande, men inledningsvis var svårt att hantera av piloterna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0