Hoppade från brinnande vindkraftverk

 
"Säker energi"
 
Det är omöjligt att få fram säkra uppgifter om antal döda i vindkraftolyckor. Vindkraftlobbyn mörkar och skyller på annat. Den vanligaste olycksorsaken verkar vara överhettning i turbinhuset med följd att detta tar eld. Det blåser för mycket, och man måste skicka upp reparattörer. Börjar det brinna finns det ingen utrymningsväg. Vindkraftverket blir en dödsfälla. I Sverige kräver Miljöpartiet att alla svenska kärnkraftverk ska ha nya dyra säkerhetsanordningar. Syftet är att göra känrkraften olönsam. Men jag tycker inte att det är principiellt fel att utrusta kärnkraftverket med alla säkerhetsanordningar som finns. Det finns pengar till det, om inte kärnkraften hade subventionerat den olönsamma vindkraften.
 
Man vill bland annat ha en anordning för påfyllning av vatten för nödkylning utifrån. Detta är en väldigigt bra idé tycker jag. Men varför ska inte finnas nödkylning av vindkraftverk också? Det borde ju dessutom finnas något slags räddningssele, så att instängd personal kan fira ner sig till marken på utsidan. Forskare, som har undersökt frekvensen dödsfall i vindkraftolyckor, har kommit fram till stora variationer mellan olika länder.
 
I ett tidigare blogginlägg hade jag fått fram ungefär en omkommen per år i vindkraftolyckor sedan 1973, Men i början av perioden fanns ytterst få vindkraftverk i USA. Under de senaste åren torde dödsfallen ha varit unegär femton gånger högre än genomsnittet för perioden.
 
Under den senaste tiden har debatten i USA handlat om att många örnar dödas av vinkraften. Vindkraftlobbyn har svarat att antalet fåglar totalt, som har dödats av tamkatter, är betydligt större än antal örnar som har nackats av vindkraftverk. I Sverige har den s.k. miljörörelsen försökt stoppa motorvägsbyggen i områden med sällsynta fågelarter. De kan tydligen offras för vindkraften
 
 
"Grön energi"

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0