Hur farlig är vindkraften?

Ingen som vet. Vindkraftindustrin, Greenpeace och resten av den genomkorrumperade miljörörelsen tystar ner alla nackdelar med vindkraften. Som jag avslöjat i förra inlägget kan vindkraften starta stora skogsbränder samt bränder i mogna sädesfält. Har detta redan hänt någonstans i världen? Ingen som vet. De brittiska forskare, som har försökt kartlägga bränder i vindkraftverk, menar att det som de har lyckats få fram är toppen på ett isberg. I genomsnitt inträffar 11,7 kända bränder i vindkraftverk per år. Det är möjligt att de brinnande oljor etc, som slungas omkring, hinner slockna innan de når marken eller trädtopparna. Elektriska ledningar, eldfarliga oljor och varmgång i makskineriet, när ett vindkraftverk skenar, är brandorsak.
 
Det är mycket sällsynt att normal drift av kärnkraftverk kräver människoliv. Jag känner bara till ett fall, nämligen Tjernobyl. Men det handlade knappast om normal drift, eftersom man gjorde experiment med att höja effekten. Initatlt dog ett 30-tal personer, och totalt kanske ett 50-tal. De ekonomiska skadorna blev enorma, med skördar som inte kunde tas till vara, etc. Tjernobyl saknade reaktorinneslutning. Hade sådan funnits, hade de ekonomiska skadorna begränsats till förlusten av reaktorn och uteblivna intäkter av uteblivna intäkter från elproduktionen, samt skördeskador i de närmaste omgivningarna. Någon reaktor hade självfallet aldrig skadas, om det aldrig hade funnits någon reaktor. Förlusterna på rivningen av Barsebäck-reaktorerna är självfallet inte mindre.
 
Jag vet inget om arbetsplatsolyckor vid byggandet av de svenska kärnkraftverken. Men minst en person har dödats vid byggandet av den svenska vindkraften. Vindkraftindustrin har försökt mörka detta dödsfall. Arbetarskyddet är undermåligt på grund av vindkraftens dåliga lönsamhet. Mp mörkar drift- och underhållskostnad. Det är rörliga delar, som slits och måste underhållas. Och ger upphov till bränder. Mp ljuger och påstår att vindkraften inte har några driftkostnader, eftersom vinden är gratis.
 
Ett sätt att minska mängden rörliga delar och därmed underhållskostnaderna är att använda magneter av neodym. Detta är en sällsynt jordartsmetall, som inte finns fritt i naturen och ger torium som biprodukt vid framställning. Torium är ett medelaktivt radioaktivt ämne, som är absolut livsfarligt för människor under tiotusentals år, unefär som avänt känrbränsle. Torium deponeras framför allt i Malyasia, ett fattigt land, som offrar sin befolknings hälsa för en spottstyver. .
 
Svenska vindkraftförespråkare påstår att komponenter av neodym, saknas i de svenska vindkraftverken. Vilket alltså betyder att dessa är långifrån underhållsfria. Påståendet är dessutom märkligt, eftersom små mängder neodym finns i nästan varje hem, i våra elektroniska apparater och på våra kykskåpsdörrar. . Mängden medelaktivt torium från neodym-framställningen är ungerfär lika stor som mängden använt kärnbränsle.
 
Denna mängd torium skulle kunna användas för att driva toriumbaserade kärnkraftverk under tusentals år. Detta är det säkraste sättet att bli av med problemet. Sådana kärnkraftverk finns dock fortfarande inte, mycket utvecklingsarbete återstår, och saboteras dessutom av vindkraftlobbyn.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0