Kasta ut antikmånlarna ur Själevads kyrka.

Just nu sänds Antikrundan från Självads kyrka. Hur stämmer det med reglerna för upplåtelse av kyrkor för profana ändamål? Det är skamligt.
 

Här, framför altaret i den ena av mina två släktkyrkor (den andra är Vaksala kyrka i Uppland), diskuteras just ny värdet på antikviteter. TV driver upp värdet. Vad är det för nöt till kyrkoherde i församlingen, som tillåter denna Mammonsdyrkan i en kyrka? Hur mycket kan det vara värt? När det är så här fint, och det är 1700-tal, då är det värt sina modiga 40.000 kronor". Detta får sägas i en kyrka, men inte "Gud välsigne er" under en skolavslutning i kyrkan.
 
Detta är bara ett exempel på det andliga förfallet i Svenska kyrkan. Ett annat var under TV-gudstjänsten i Biskopsgårdens kyrka i Göteborg. Prästen hade bytt ut "Gud välsigne er" mot Gud välsignar er".- Det är verkligen inte samma sak. Prästen är inte Gud., men kan be till Gud om välsignelse, vilket uttrycks med en grammatiska formen "välsigne" (= må Gud välsigna). Som uttrycker en önskan om att något ska ske snarare än ett konstaterande. Präster ska vara noga med att markera att det är Gud och inte prästen själv, som handlar, eventuellt genom prästen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0