Komplicerat

Vem som är vän eller fiende är inte lätt att avgöra. Jag tror att vi får räkna med ett antal sidbyten ganska snart. Al Qaida, som sedan 11 september 2001 är USA:s värsta fiend. är ju ursprungligen en skapelse av USA:s underrättelsetjänst i kampen mot Sovjetunionen under Sovjets krig i Afganistahan. Den MP-ledda regeringen i Sverige samt den liberala svenska pressen, som de facto stödjer den reellt existerande, men av inget land erkända terrorstaten IS, kommer också att tvingas byta sida. Svensk utrikespolitik av idag styrs av MP-gurun Per Gahrtons fantasitiska idé att det inte kommer att bli något blodbad på judar, om Israel tillfogas nederlag i ett krig.
 
Precis som SS följde i de tyska truppernas spår under andra världskriget, kommer folkmördarna i IS och liknande organisationer att följa i segrarnas spår om Israel besegras. Detta rättfärdigar inte Israels bosättningspolitik på ockuperad mark. Det värsta som kunde hända de israelisk-palestinska fredsförsöken var väl återvalet av  "höken" Netanyahu som israelisk priemiärminster. Om detta var följden av Sveriges erkännande av Palestina är det mycket illa. Det hade kanske varit ett klokt drag, om Sverige hade skött sin övriga utrikespolitik bättre. Vad de israeliska väljarna till varje pris ville undvika är ökat handlingsutrymme för de terrorister, som låtsas vilja det palestinska folkets väl. Så kom "säkerheten" åter att hamna överst på de israeliska väljarnas önskelista.
 
Läget är komplicerat. Man har "vänner", som är de egna fiendernas vänner. Saudiarabien och Egypten stödjer den libyska regeringen, som har flytt till Benghazi i östra delarna av landet. Turkiet, som borde stå på samma sida som Saudiarabien och Egypten. stödjer de klan-krigsherrar, som har tagit kontroll över huvudstaden Tripoli. Iran, som torde stödja den shiamuslimska milisen i Irak, stöder upproret mot regeringen i Jemen, som stöds av Saudiarabien - och FN.
 
I det ghartonska Sverige utmålas Saudiarabien som en värre diktatur än IS  i Syrien och Irak. Man påstår till och med att Saudiarabien stödjer IS. Möjligen var det så, innan IS började sin offensiv under 2014, då man fortfarande såg de rörelser, som kom att utgöra IS, som en del av motståndet mot den syriske presidenten al Assad, som torde vara en gammal fiende till Saudiarabien. Och det är inte omöjligt att IS stöds av den saudiarabiska oppositionen mot det kungliga enväldet i landet. Huvuddelen av den saudiarabiska oppositionen utförs inte alls av liberala bloggare, som har dömts till spöstraff.
 
"Den opposition som finns mot den saudiska regimen i Saudiarabien är med andra ord inte sekulär utan ännu radikalare än den ultraortodoxa uttolkning i form av wahhabism som utgör Saudiarabiens officiella och enda statsreligion.
 
Lägger vi därtill vad som sker i Saudiarabien, med aktiviteten på Twitter och kunskap om hur den Saudiska oppositionen är utformad så utkristalliseras ännu obehagligare alternativ. Den saudiska oppositionen ligger, i sin korantolkning, nära IS. Den saudiska oppositionens tyngdpunkt utgörs inte av sekulära muslimska feminister om det var någon som inbillade sig det"
 
Citat från Johan Westerholm http://ledarsidorna.se/2015/02/fler-kort-i-leken/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0