Uppsala domkyrkas tornspiror skulle göra sig bättre på Fredrikskyrkan i Karlskrona


Minst fem gånger har man byggt nya torn på Uppsala domkyrka. Dessa byggdes i början av 1600-talet, vilket var tredje gången man byggde nya torn på domkyrkan. Denna såtliga barockkyrka var sannolikt den mest imponerande kyrkobyggnaden i Norden under alla tider. Dessa tinnar och torn förstördes i den stora stadsbranden i början av 1700-talet. De nuvarande tornen byggdes under 1880-talet. De torn, som ersattes, "Hårlemans huvar" från 1700-talet, var inte precis någon prydnad, men hade kanske passat bättre på Fredrikskyrkan i Karskrona.
 
 
Sista fotot av Uppdala domkyrka med Hårlemans huvar. Året var 1880.
 
Fredrikskyrkan i Karlskrona, anses vara Sveriges främsta barockbyggnad idag. Den är i praktiken en kopia av en italiensk barackkyrka. Därför vet man hur det var tänkt att Fredrikskyrkan sa se ut när den blir färdigbyggd. För färdigbyggd är den fortfarande inte, trots att det snart har gått 300 år efter byggstarten. Tornspirorna saknas. Det ser för bedrövligt ut. Just nu satsar man flera miljoner på en invändig ombyggnad.
 
Jag vill härmed stödja förslaget att Fredrikskyrkan byggs färdig. Det vore en betydligt bättre framtidsinvestering än dessa eldfängda vindkraftverk.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0