SVT kämpar för pedofilers rätt att ta kontakt med barn och för barns rätt att kränka varandra

Något av de först åren av 2000-talet slutade jag köpa Aftonbladet, eftersom jag inte vill stödja publikationen ekonomiskt. Jag tog beslutet samma dag som tidningen snaskade i ett brutalt sexmord. Jag insåg att tidningen exploaterar människan sämsta instinikter, nämligen att mord skulle vara sexuellt upphetsande. Jag undrade hur någon kan ta emot lön från en så cynisk arbetsgivare, hur svenska journalister är funtade. Naturligtvis också de vänsterextremister, som torgför sina åsikter på ledarsidan. Hur många läsare skulle tidningen ha utan snaskandet mord och sex?
 
Sedan några veckor är Aftonbladets tidigare ansvarige utgivare Jan Helin programchef på Sveriges Television. Efter sju är på Aftonbladet har han fyrdubblat sin lön, som vid tillträdet var 1,2 miljoner kr. Han tog beslutet att publicera Jimmie Åkessons hetsartikel mot muslimer under hösten 2008,. han godkände de obevisade sexköpsanklagelserna mot den dåvarande arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin, och det makalösa drevet mot Håkan Juholt, s. Han har försvarat skandaliseringen av Littorin med att om denne "hade talat ut med vår reporter, så hade vi kanske avstått från publicering". Publiceringen var alltså ett straff  för olydnad mot journalist.
 
Samma journalist hade något år tidigare kört ihjäl elva renar i Lappland under en våldsamt bilfärd för att bli första reporter på en mordplats. Tänk om det hade varit elva skolbarn på cykelutflykt..Den mördade var  en kvinna. Blotta misstanken att det kan vara ett sexmord, får det att vattnas i munnen på Aftonbladets medarbetare., Fortsatt anställning, löneökning och chansen att gå vidare till ännu mer välbetalda jobb - vilket chefen själv nu har gjort. Åtminstone gått vidare till ett mer prestigefyllt jobb.
 
Huruvida den nye programdirektören ligger bakom fredagens skandalnyhetssändningar om åldersgräns på sociala medier, känner jag förstås inte till. Men sändningarna har varit ett flagrant brott mot kravet på opartiskhet och objektivitet och kravet att alla åsikter i en politiskt laddad fråga ska få komma till tals. Det är i alla fall hans skyldighet att se till villkoren i sändningsavtalet uppfylls.
 
Vad som har sagt i SVT är att EU har utfärdat en bindande förodring om att barn under 16 års ålder måste ha målsmans tillstånd att öppna konton på socials medier, men att ett enskilt land kan sänka gränsen till 13 år. Vad SVT inte har sagt är att det är ett utförligt direktiv som är avsett att skydda den enskilde mot brott och andra intrång i den personliga ingtegriteten. Och ansvaret läggs på de förettag som tillhandahåller nätjänsterna. Åldersgränsen är bara en del i direktivet.
 
En reglering av sociala medier är nödvändig, eftersom polisens resurser inte alls räcker till för att utreda alla nätbrott. Det är bara i undantagsfall som detta sker, och då har skadan för den enskilde redan skett. I stället för en diskussion om för- och nackdelar med det konkrita direktivet, där både anhängare och motståndare får komma till tals, har SVT försökt frammana något slags folkstomr mot direktivet, där enbart motstådarna har fått komma till tals.
 
Det är helt uppenbart att SVT nu slåss för pedofilers rätt att ta kontakt med barn och för barns rätt att kränka varandra. Samt givetvis rätten för vuxna köpare och säljare av sexuella tjänster att göra affärer med varandra. Samt givetvis också vuxnas rätt att med en minimal risk för upptäckt köpa sexuella tjänster av minderåriga. Sociala medier används också för rekrytering av terrorister. Unga pojkar lockas att bli martyrer som IS-krigare, och flickor i 15-årsåldern har lockats att åka till stridsområdet i Syrien eller Irak i hopp om att bli "martyränkor".
 
Man undrar varför EU har nöjt sig med en 16-årsgräns, när man har en 18-årsgräns för prostituion i de flesta länder, där sådan är tillåten. Det handlar här inte bara om att skydda offren för terrorismen, utan också om att skydda de unga, som i oförstånd lockas att bli martyrer eller martyränkor. Unga människor måste skyddas inte bara mot att bli utnyttjade utan också motatt själva förstöra sina liv. Det är inte alltid som föräldrarna kan skydda sina barn.
 
Jobbet som programdirektör på SVT har börjat riktigt illa för Jan Helin.
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0