Teknikens landvinningar och eftersläpningen

En hackare har sålt uppgifter ur polisens hemliga register till kriminella. Har de fått uppslag till nya brott, som de kan begå, eller har de fått vetskap  om vad polisen vet om dem, så att de kan undgå att åka fast näösta gång? Har hackaren också fått tillgång till  polisens spaningsregister med uppgifter om misstänkta, som visat sig vara oskyldigas? Sådana uppgifter kan användas i utpressningssyfte. Utpressarfe kan hota med att sprida  uppgifterna på sociala medier.
 
EU:s av SVT hårt kritiserade dataskyddsdirektiv, som är till för att skydda enskildilda, behövs verkligen. I stället för att göra ner direktivet borde man kanske säga "För lite och för sent". Den nu mycket omfattande nätbrottsligheten är ett exempel på eftersläpningen.Lagsrtiftningen hinner inte med i den tekniska utvecklingen.
 
Brottet rattfylleri fanns inte före bilen. Att brottet är kopplat tlll just bilismen framgår av benämningen på brottet. En häst visste hur en vagn skulle drras även om kusken var full. Det talade och tryckta  ordet  har länge varit omgärdade av regler och straffsanktioner för tryck- och yttrandefrihetsbrott. Förtal, ärekränkning oc, hets mot folkgrupp i de formerna är straffbara. Och med kravet på  ansvarig  utgivare, vartill ´jälva publikationen  har sparats, har nästan alltid någon ansvarig kunnat ställas till svars. En egendomlighet  inom just detta område är dock att - om inte skribenten själv är ansvarig utgivare - någon annan än den som begått brottet straffas.
 
Nätbrottsligheten är oerhört  svår att komma åt. Det beror på eftersläpningen. Lagstiftningen har inte alls hunnit med.
 
Ett annat exempel på eftersläpningen är den skandal som just nu rullas upp vid Karolinska institutet, som leder den medicinska forskningen i Sverige och utser nobelpristagare i medicin. Det är inte första gången som forskare med anknytning till KI har mördat patienter i jakten på ära och berömmelse och eventuellt nobelpris. Valet av nobelpristagare i just medicin har vid minst två tillfällen varit belöningar av forskningsfusk.
 
I det ena fallet var syftet med valet av nobekoristagare att rättfärdiga de tvångssteriliseringar som pågick i Sverige vid samma tid. I det andra fallet mördades nobelpristagaaren av en av sina egna tidigare patienter. Som tydligen inte alls delade KI:s och nobelkommitténs syn på medicinska framsteg.
 
Under utprovningen av det nya läkemedlet roxiam dog åtta patienter. En nionde försöksperson dog under något oklara omständigheter sedan de åtta första dött. Efter kontakt med en av de anhöriga har jag sökt den information jag kunnat finna. Det är således klart att den nionde försökpersonen ville dra sig ur efter de åttas död, men vägrades göra detta. Den s.k. vården konverterades till psykiatrisk tvångsvård med stöd av den nya tvångsvårdslagen från 1992.
 
Den ansvariga forskningschefen vid ett svenskt läkemedelsföretag shappade till USA, när patienterna dog och kunda alltså spela oskyldig och ovetande när försökspersonerna dog. Han återvände sedan till Sverige som ägare och chef för ett eget företag, som samarbetade med KI. Man kan misstänka den högsta ledningen för KI för att under flera decennier ha mörkat det medvetna offrandet av patienter för i vetenskapens namn.
 
Åtta - nio döda försökspersoner borde ju diskvalificera den ansvarige forskaren från allt samarbete med KI. Men i stället fick han fortsätta sin verksamhet - dock med för mig okänt resultat - genom en bolagskonstruktionen, vars syfte torde ha varit att förhindra insyn.,
 
Onekligen kan man se paralleller med den italienska kirurgen, som fick fortsätta med sina livsfarliga experiment på patienter i Ryssland, när de patienter som hade operats på KI bara blev sämre och sämre. Detta skyllde italienaren - med full uppbackning från KI:s högsta ledning på att patienterna var alltföer sjuka för att operationen skulle lyckas. I Rysskabd skulle nästan friska patienter operras.
 
När fyra läkare, som själva arbetade på KI fattade misstankar och satte ihop en skrivelse till KI:s högsta ledning med bevis för forskningsfusk, hotades de själva av åtal. Nu kräver flera svenska läkare att nobelprisutdelningen i medicin ska inställas 2016 och 2017. Frågan är om det räcker. Det onda måste ryckas upp med rötterna genom nedläggning av KI. Dessutom måste politiskt ansvar  utkrävas, Av både den föregående och den nuvarande regeringen.
 
KD-politiker har uppfört sig som om de vore mutade av läkemdelsindustrin. Och socialdemokrater har uttalat bekymmer för att läkemedelsindustrins forskningsavdleningenar kan lämna Sverige om inte tillfången på försökspersoner säkras. En tydlig signal till hänsynslösa forskare att inga nya lagar, som skyddar patienterna /försökspersonerna bättre, är att vänta.
 
Igår avsljades att unga personer, som medicineras med de nya antidepressiva medlen, har drivits till både självmord och våldsbrott. Detta har jag försökt framföra till sjukvårdspolitiker för KD i ett par landsting för drygt tio år sedan. Gissa vilken reaktion jag fick. En politiker, som senare blev riksdagsledamot , vred sig av skratt. En anna försäkrade att det inte finns nog med läkare för att skriva ut dessa preparat.  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0