Kräv din rätt, så att du kan göra din plikt

Akademikersossar har lanserat att det skulle vara gammal arbetarmoral att arbetslösa inte ska ha några rättigheter. Nej, det är gammal borgarmoral av värsta sort. 
 
Arbetarungomen krävde arbete och bröd, bostäder och möjlighet att bilda familj under 1930-talets arbetslöshetsår. 
Det socialdemokratiska ungdomsförbundet, SSU, hade tio gånger så många medlemmar som nu, fastän landets folkmängd bara var drygt hälften mot idag. 
 
De jobb, som man slutligen fick, var sällan särskilt intressanta och aldrig högavlönade. Men det fanns ändå möjlighet för en arbetare att avancera till ledande befattningar i näringsliv och samhälle. Det var brist på utbildat folk, och många duktiga arbetsledare och chefer rekryterades ur arbetarleden. Man talade om "långvägare": De som hade börjat som arbetare Och "kortvägare": De som gått direkt till de ledande positionerna efter en examen. Det kunde vara vilken examen som helst, som var högre än folkskola. Mixen av långvägare, med massor av "know how" och kortvägare, som kunde göra komplicerade uträkningar, m,m, var väldigt lyckad.
 
Rätten till jobb är inskriven i FN-deklarationen om mänskliga rättigheter. Dessa rättigheter kallas till och med "oförytterliga" Det är rättigheter, som man inte kan fråntas eller avhända sig, eller som man måste göra någon prestation för att få. Men det kan krävas om man vill ha en viss typ av jobb, hög lön eller andra förmåner.Man  får nöja sig med vad man får. 
 
Inte ens en hög utbildning ger någon ovillkorlig rätt till det jobb, som man har utbildat sig för. Inte ens rätt till förtur till jobb före lågutbildade. Om man söker jobb i den privata sektorn. Arbetsgivaren bestämmer vem han vill anställa. Och det är en sund princip, så länge det inte handlar om systemamtisk diskriminering. 
 
Redan under 1970-talet hörde jag akademikersossar kräva förtur till jobb som något slags belöning för att de hade studerat.De uppfattade alltså studierna som en "investering" med garanterad avkastning. Det är väl något i den stilen som ligger bakom S-politikers krav på arbetslösa att de ska göra sig "anställningsbara", att unga vuxna (under 25 år) nte ska ha rätt en inkomst av något slag om de inte nöter skolbänk under ytterligare tre år efter grundskolan.
 
Det är ju gammal ökänd politik av en regering, som inte kan uppfylla sina vallöften om att skapa jobb. Dölja arbetslösheten genom att skyffla in arbetslös i en massa  "åtgärder". Som kanske inte ens ökar chansen att få jobb. S-politiker, som yrar om att lågutbildade inte ens skulle vara "anställningsbara" underblåser arbetsgivares fördomar om lågutbildade, att de skulle vara obegåvade eller lata, missbrukare eller kriminella. 
 
Kräv jobb, så att du kan uppfylla din plikt att betala skatt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0