Lönetappet

Ja, så kallar en företrädare för Saco (Sveriges akademikers centralorganisation) de mycket kraftiga löneökningarna för vissa akademikergrupp i dagens tidning.
 
3000 kr per  månad för var tredje lärare genom inrättandet av förstelärartjänster. Vilket ger 1.000 kr i månaden i genomsnitt för alla lärare. Ingen dålig lönehöjning det heller. Men inte rrättvist med dessa stora skillnader mellan olika lärare. 10.000 kr /mån i löneökning för de lärare som får de nyinrättade lektorstjänsterna, drar väl upp genomsnittet en bit till.  
 
Bemanninsföretagen försöker nu locka sjuksköterskor med lönelyft på upp till 25.000 kr /mån, som ska betalas av sjuksköterskornas gamla arbetstivare. Nyutexaminerade sjuksköterskor har  lyckats tilltvinga sig samma eller högre lön som sjuksköterskor med många år i yrket, genom arbetsvägran (bojkott mot nyanställningar). För att nu inte tala om stafettläkarna. Och sedan har vi alla som förhandlar individuellt om sina löner. Saco-företrädaren skriver:
 
"En akademisk utbildning är givande på många sätt. Du får ett djupare perspektiv på omvärlden, möjlighet till ett utvecklande arbete och en försäkring mot arbetslöshet. Men det räcker inte. En utbildning ska även vara lönsam ekonomisk, din investering i tid och pengar ska märkas i plånboken. "
 
Lönen ska enligt min mening vara en ersättning för egna prestationer och inte för andras. Men när Saco pratar om "lönetappet" menar organisationen att akademikerna ska tillgodoräkna sig andras prestationen. Akademikerna har ju faktiskt inte tappat någon lön, utan det är precis tvärtom. 
 
Om man jämför offentlig lönestatistik, sjuksköterskor med undersköterskor och läkare med sjuksköterskor, så ser man att den som har valt den längre utbildningen har tjänat på det.. Investeringen i tid och pengar har lönat sig. Och dessutom är ju själva utbildningen gratis. Saco vill att skillnaden i utgående lön ska vara ännu större.. 
 
Vem ska betala det?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0