Moralisk kompass eller moralisk kollaps i regeringen?

Utbildningsminister Gustav Fridolin, mp, har setts minga med ägarna till en av de stora skolkoncernerna. Skolfrågorna i regeringen sköts nu av Skolverkets förra generaldirekktör Anna Ekström, som är något slags biträdande skolminister. Fridolin har flera anledningar att se sig om efter ett nytt jobb. Och naturligtvis inget vanligt lärarjobb. 
 
Johan Westerholm, utgivare av Ledarsidorna,s, har den 11 november skrivit intressant om motsättningarna inom regeringen: "Regeringsstriden om de unga ensamkommande har orsakat en djup spricka mellan S och MP – och är lång ifrån över.  Förhandlingarna pågår fortfarande men S håller fast vid sitt nej att låta de unga ensamkommande stanna..."
 
Det handlar om de 17 % av samtliga unga med ursprung i Afghanistan, vilka uppgivit att de var yngre än 18 år vid ankomsten till Sverige. 83 % av gruppen har alltså fått uppehållstillstånd, efter individuell prövning av asylskälen. Det bör också nämnas att 47 % av samtliga asylsökande från Afghanistan har beviljats uppehållstillstånd, bland dem även personer som uppgivigt högre ålder än 18 år vid ankomsten. Jag har för övrigt svårt att se att låg ålder i  sig skulle vara ett asylskäl, speciellt om personen ifråga har varit kapabel att ta sig hela till Sverige på egna fötter på illegala vägar. Och dessutom ensamma ... ? Varför kallas personer, som uppenbarligen inte har kommit ensamma och som efter ankomsten till Sverige nästan alltid uppträder i grupper om fyra - fem personer. "ensamkommande"? 
 
Och "flyktingar" kan de inte heller kallas, när de har haft uppehållsrätt sedan barnsben i Iran. Och hade kunnat bli iranska medborgare, om de hade accepterat att göra värnplikten i den iranska försvarsmakten. Vilket torde vara en medborgerlig plikt för andra unga män, som är iranska medborgare. Kommer de att vägra, om de tas ut till den helt nyligen återinförda värnplikten i Sverige? En annan sak, som förvånar, är att tillfälliga uppehållstilstånd på 13 månader eller 3 år numera är regel i Sverige, så vad hoppas man på? De har ju redan vistats i Sverige längre tid än 13 månader, och borde ha förberett sig för hemresan, speciellt om de får gå färdigt gymnasiet innan de skickas hem. Är det inte en bra förberedelse för livet i ett land - som till skillnad mot Sverige - har stor brist på folk med gymnasiekompetens? 
 
Hade de lämnat Sverige frivilligt, hade de väl kunnat återvända till Iran på samma illegala vägar, som de kommit hit, eller? Att de inte känner någon i Afghanistan, som är det land de ska utvisas till, är inte sant. De känner ju varandra, och har en bra utbildning (som de fått i Sverige), har släktingar i Afghanistan. Och tillhör en klan i Afghanistan, och har gjort så även under vistelsen i främmande land. Klanen betyder mycket, som vi svenskar inte ens kan föreställa oss, men fungerar som både bank och socialtjänst i länder med svaga samhällsinstitutioner. 
 
Jag läste just om den massåtervandring i det tysta från Sverige till Somalia som just nu pågår. En man hade valts till klanledare, i sin hemprovins i Somalia, vilket naturligtvis är mer prestigeladdat än det akademikerjobb, som han har i Sverige. Men som han kommer att ha nytta av som klanledare. Han berättade om det framtida klansystemet i ett modernt rättssamhälle, som han menar att Somalia är på väg att bli. Inte minst tack vare alla återvandrarna.I  svenska medier läser vi om de allt värre terrordåden i Somalia, vars syfte är att avskräcka återvandrana från att komma hem och starta om. 
 
Justitieminister Morgan Johansson, som tidigare även varit migrationsminister, har blankt avvisat kravet på allmän amnesti till de "ensamkommande", som nu lever illegalt i Sverige. Det hade varit en dålig signal till omvärlden: Om man bara bryter mot ett lands (Sveriges) lagar)tillräckligt länge, så belönas man med både uppehållstillstånd och på sikt fullständiga medborgerliga rättigheter. Det skulle locka hit många fler - som har brutit mot flera länders lagar under resorna hit längs illegala vägar. 
 
Morgan Johansson sa i en intervju att nya kriser kommer, som genererar nya flyktingvågor. Blir de tillräckligt kraftiga, kommer ökad bevakning av EU:s yttre gränser inte att hjälpa. Vi såg under hösten 2015 hur trycket blev för stort vid gränsövergång efter gränsövergång, hur gränsstängsel klipptes sönder och om tips i mobilnätet var man kunde ta sig över., hur flyktingsmugglare kunde stå på ena sidan och dirigera. Miljöpartiet söker troligen en konflikt med Socialdemokraterna för att ställa tlll med en regeringskris kring nyår. Det är en moralisk kollaps som just nu utspelas i Sveriges regering.
 
Vi har just nu ett pågående folkmord i världen, enligt FN. Men det är för långt borta för att få återverkningar på Sverige. Och flyktingarna är alltför fattiga för att betala smugglarna för en biljett till Sverige. Redan lever tre kvarts miljon rohyngier i fasansfull misär i flyktingläger i grannlandet Bangla Desh. Som tills helt nyligen var ett av världens fattigaste länder, men nu börjat komma på fötter. Bangla Desh må ha en ofantligt stor egen befolkning, men klarar ändå inte denna anstormning av flyktingar. Thailand skickar konsekvent tillbaka rohyngier till Bura. Tiotusentals, kanske hundratusentals rohyngier har omkommit när de försökt ta sig över haven till andra länder i Sydostasien.
 
Kan då alllting vara Sveriges ansvar? Nej, men om vi har ett ansvar för människor i andra länder, så borde vi i första hand hjälpa dem, som har största behovet av hjälp. Nödhjälp. När Mp var ett nytt parti var en av parollerna "Solidaritet med människor i andra länder". Nu handlar det snarare om solidaritet med medelålers svenkar, som har uppdrag som gode män åt de "ensamkommande".  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0