Varför får inte Vänsterpartiet föreslå talman?
Naturligtvis får de det. Det är deras demokratiska rättighet. Men talmän väljs av riksdagen, och inte av något enskilt parti. Jag anger rangordningen med en siffra inom parantes. En talman och tre vice talman ska väljas, sammanlagt fyra. Alliansen har föreslagit moderaten Andreas Norlén till talman (1) och centerpartisten Kerstin Lundgren till andre vice talmän (3). Alliansen lämnar alltså öppet, om de två nämnda blir valda till respektive uppdrag, får de rödgröna att föreslå vice talman (2) och tredje vice talman (4).
Att någon sverigedemokrat, och särskilt Björn Söder som har skämt ut Sverige genom sina rasistiska uttalanden, skulle bli en av de fyra. är löjligt att ens tänka sig. Att han över huvud taget blev vald till andre vice talman (3) efter förra valet, beror på en lapsus från alliansens sida. De kommer inte att göra om misstaget. Man följde praxis från tiden när det bara fanns två tydliga block i riksdagen, och trodde att SD skulle följa praxis i budgetomröstningen.
Inför risken att SD återigen skulle föreslå Söder till posten som andre vice talman (3), har nu Vänsterpartiet nominerat en egen kandidat till den posten. Hon kommer dock inte att bli vald till den posten, eftersom alliansen redan har föreslagit en egen kandidat till den posten. Men hon kan dock komma att väljas till tredje vice talman (4). Men det beror på Socialdemokraterna, som kanske själva vill ha den posten. Miljöpartiet vill kanske också ha den, men deras chans att få den är ytterst liten p.g.a. MP:s usla valresultat,
En talman ska, trots att han /hon väljs av riksdagen, vara partipolitiskt neutral i sin ämbetsutövning. På samma sätt som en fotbollsdomare ska vara neutral mellan lagen. Det finns således ingen regel, eller ens praxis som säger att valen av talmän måste spegla valresultaten för partierna. I den mån man över huvud taget kan tala om en praxis (som är ett för starkt ord i detta sammanhang) så säger den att (1) och (3) ska väljas från det största blocket och (2) och (4) från det andra blocket.
Detta talar för att Vänsterpartiet har rätt, under förutsättning att S, V och MP räknas som ett block. Vilket alliansen inte går med på. Eftersom de inte har presenterat något gemensamt regeringsalternativ. Å andra sidan går inte S med på att alliansen + SD skulle utgöra något slags borgerligt block. Eftersom de inte har presenterat något gemensamt regeringsalternativ. Det finns ingen regel eller "praxis" som säger att den ena eller andra sidan har rätt i den tvisten.
Och därför tycker jag att de, som säger att V inte respekterar valresultatet, genom att föreslå en egen kandidat, bör sänka tonläget ganska så rejält. Det här har nämligen inte ett dugg att göra med om man gillar eller ogillar Vänsterpartiet. Både V och SD har rätt att föreslå egna kandidater, men varken V eller SD har rätt att få den, de föreslår, vald.
Det avgör riksdagsmajoriteten i separata val av var och en. Så här på förhand har jag personligen inget att invända om en vänsterpartist skulle väljas till tredje vice talman (4). Det beror på vem det blir, Det får inte bli någon som skämmer ut Sverige. Man får se upp med ytterkantspartierna.
Kommentarer
Trackback