Carl Bildt - skuggan från det förflutna, som Moderaterna måste befria sig från.

 
 
Programledarna i Sveriges Television fjäskar underdånigt inför den svenska utrikespolitikens "grand old man" Carl Bildt, som enligt Moderaternas "coming man" Hanif Bali aldrig har lyckats ha rätt i ett enda historiskt skeende. Möjligen en lätt överdrift. Skuggan från det förflutna, Carl Bildt har blivit arg och tvingat nuvarande M-ledaren Ulf Kristersson att "göra något". Men han vågade inte själv hålla i tygyxan mot Bali, utan skickade fram gruppledaren i riksdagen Tobias Billström. 
 
Många tog sig nog för pannan, när Fredrik Reinfelt utsåg förre statsministern Carl Bildt, som är evigt tacksam för socialdemokraternas stöd under finanskrisen i början av 1990-talet, till utrikesminister i sin regering. Men det var ett smart drag av Reinfelt, som därmed slapp Bidts långa näsa i blöt i inrikespolitiken. Bilt har irrat runt i sin store namnes, Carl den tolftes, fotspår i Östeuropa, långt utanför Sveriges gränser.
 
Medan de fåtaliga kvarlämnade svenska officerarna i de dåvarande svenska besittningarna i Baltilum samt Finland förgäves vädjade till kungen att komma till deras undsättning med den svenska huvudarmén, beordrade kung Carl anfall i skydd av mörkret veckan före midsommar vid Poltava. Visserligen syns inte midnattssolen nere i Ukraina, men gryningsljusete kommer tidig där också under den årstiden. 
 
När en svensk soldat råkade trampa på en kvist, vakanade en rysk soldat och avfyrade sin pistol i luften. Inom några sekunder var hela den ryska armén på fötterna, och såg siluetterna av de uppmarscherande svenska soldaterna avteckna sig i det svaga gryningsljuset.
 
På den tiden kunde skjutvapen ännu inte nyttjas i närstrid, och den svenske kungens plan var att de svenska soldaterna - ljudlöst och i skydd av mörkret skulle komma så nära ryssarna, så att bara blanka vapen kunde användas. Som så många gånger förr skulle det svenska stålet avgöra striden.
 
Men nu var avståndet mellan de anfallande svenskarna och de yrvakna ryssarna tillräckligt stort, så att ryssarna till och med hann rikta in sina kanoner, som var laddade med karteschs (järnskrot), som ger fulare sår än kanonkulor, mot svenskarna.  
 
När Carl Bildt läxar upp främmande statschefer, är det utslag av samma moraliska ådra, som drev Karl den tolfte långt utanför Sveriges gränser, där sjukdomar som svenskarna inte var immuna mot, skördade fler offer än striderna. Det hade den unge och självsäkra kungen fått veta, om han bara hade behagat lyssna på sina äldre och erfarnare offecierare. 
 
Kungen var en man med starka moraliska principer Att straffa fienden för tilltaget att analla Sverige, var viktigare än att skydda de svenska områdena mot samma fiendes härjningar. Ett massmord på tillfångatagna ryska soldater var inte nog för den moraliskt högstående svenska kungen. Det var straffexpeditioner lång österut, mot Moskvar, och långt söderut, mot Poltava. 
 
Så gick det som det gick. Och som svensk utrikesminister har Carl Bildts ambition varit att straffa Putin för gamla ryska oförrätter mot Sverige. Som Bildt har försökt fösa in ett Nato, som för tillfället leds av Donald Trump. Som nu har brutit mot Bildts alla moraliska princiepr genom sitt utspel att köpa Grönland. I turbulensen efter det utspelet har den amarikanske utrikesminstern haft ett långt samtal med sin danska kollega om sälerhetspolitiken i Artktis. 
 
Det har den förre svenske urikesminstern inte alls förstått. Han tror att det handlar om fastighetsaffärer - något som Trump sysslande med innan han gav sig in i politiken. Bildt har gjort sig löjlig. Man är beredd att hålla med Hanif Bali om att Bidlt aldrig har lyckats hat rätt i ett enda urikespolitiskt skeende.
 
Precis som "hjältekungen" Karl den tofte, vars dumheter fick till följd att Sverige reducerades från regional stormakt till en marginaliserad småstat.  Uppbackad av sin företrädare, Carl Bildt, försöker den nuvarande utrikesminstern Margot Wallström, som också är ett stort skämt, att återlancera Sverige som en stormakt.
 
Som en morakisk stormakt, som talar utländska statchefer till rätta. Det som Karl den tolfte försökte göra, men med mer krigiska metoder. Om Moderaterna verkligen vill framtå som ett alternativ inom utrikespolitiken, måste de befria sig frå skuggan från det förflutna - Carl Bildt. 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0