Ska Greta hämtas med helikopter?

En annan bloggare undrar efter beskedet att klimataktivisten och strejkledaren mm ska åka segelbåt till Amerika. Det har många gjort före henne. Alla kom inte fram. De flesta,, som dog på vägen, dog emellertid av sjukdomar och inte på grund av skeppsbrott. Det totala antalet omkomna, i procent av dem som kom fram, var i ungefär samma storleksordning som andelen omkomna på Medelhavet. Varför tog de dessa risker? Mig veterligt har ingen påstått att de flydde "för livet"från sina europeiska hemländer. 
 
Mot bakgrund av de överdrivna förväntningarna, tyckte de kanske att risken var värd att tas. Kanske resonerar dagens Europa-farare på samma sätt. De, som kommit fram och kanske vistas illegalt i Europa vill inte - i likhet med 1800-talets Amerika-farare avslöja sanningen för dem där kemma. Det enda som hjälper mot den livsfarliga trafiken på Medelhavet är nog att de, som kommit fram levande, skickas tillbaka
 
Den andra bloggaren frågar vad som händer om Greta blir sjösjuk eller får ångest. Ska hon hämtas med flygplan eller helikopter. Flygplan kan nog vara bra på att spana efter vrakrester över stora omfråden, men duger knappast till att plocka upp skeppsbrutna. Till det behövs helikoprar, som kan stå stilla i luften medan räddningsinstatsen pågår. 
 
Men helikoptrar förbrukar mycket mer energi än ett flygplan. Det är kanske inte så klimatsmart att åka segelbåt till Amerika. Det är kanske som med vindkraften, vars verkliga miljöpåverkan förtigs. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0