Frälsarbarnet som steg upp ur havet

Venus födelse, målning av den italienska konstnären Sandro Botticelli, 1445 - 1510.Konstverket föreställer gudinnan Venus, just uppstigen ur havet stående på ett snäckskal, kanse just den farkost som fört henne i land. Vindgudarna till vänster, medan en av de frälsta erbjuder henne kläder att skyla sig med. Klassiskt och tidlöst, som Sölvesborgspolitikerna har bestämt att den konst, som köps in med kommunala pengar ska vara. En mer påklädd variamt föreställande 'Greta vid ankomsten till Europa vöre inte  alls dumt.
 
Du förstår säkert vem jag menar med rubriken. Nog är det profetiskt  Det är ingen slump. FN lägger petitesser som fattigdom och krig åt sidan. Och de 6-åriga gruvarbetarna, som förstör sina späda kroppar i de kongolesiska gruvhålen i jakten på de sällsynta metallerna, som behövs för att en elbil ska kunna köra 40 mil utan laddning under vägen, enligt bilreklamen. 
 
- Ni har stulit min barndom, anklagar den 16-åriga världsfrälsaren. Hon anklagar väl inte sina berömda föräldrar? Eller sin lärare och rektor, som har hängt ut hennes diagnoser i media och berättat hur hon har varit som elev. Att hennes berömda mor redan har gjort det, så att det inte är en nyhet, är ingen ursäkt i en förtalsrättegång. 
 
Miljöpartisten Stefan Nilsson har just vunnit en förtalsrättegång. En kvinnlig partikamrat har dömts för grovt förtal och och har ådömts ett skadestånd på 40.000 kr till Nilsson för att helt grundlöst ha utpekat honom som skyldig till sexuella trakasserier. Kvinnan har erkänt att syftet var att hindra Nilsson att få ett politiskt uppdrag. Resultatet blev att han skiljdes från uppdrag som han redan hade av MP: dåvarande partisekreterare Amanda Lind, som numera är kulturminister. 
 
Agerandet från Linds sida var grön lycnchjustis. Lind vill inte uttala sig om domen i förtalsmålet. Den nuvarande partisekreteraren har svarat att Nilsson har uppträtt "gränslöst". Vadå. är Nilsson forfarande skyldig? Har Mp en egen domstol, som sätter sig över andra domstolar?
 
Amanda Lind höjs nu till skyarna för att ha utdelat ett pris till den i Kina fängslade bokförläggaren Gui Minhaj i dennes frånvaro Han är formellt anklagad för ett trafikbrott i Kina, men den verkliga orsaken torde vara hans bokutgivning, som bl.a. pådyåd ha beskrivit sexualvanorna hos  höga partipampar i det kinesiska kommunistpartiet'
 
Jag har inte läst böckerna eller ens sett de komprometterande texterna i svensk översättning. Så jag vet inte om det hade varit åtalbart som förtal enligt svensk lag. Men naturligtvis är det illa att någon kan sitta fängslad under flera år utan rättegång för ett troligen kanska ringa trafikbrott, som han kanske inte ens är skyldig till.
 
Amanda Lind borde kanske fundera på nedtystandet i hennes förra hemstad Härnösand, när hon var kommunpolitikker där, av häxprocesserna i staden , då drygt 40 kvinnor brändes på bål Även om det var för över 300 år sedan. Politikerna avstyrde att det restes ett minnesmärke över dessa kvinnor. 
 
- Politiker ska inte lägga sig i konstens innehåll, har hon sagt som motivering varför hon har givit Myndigheten för kulturanalys i uppdrag att definiera innebörden i "armlängds avstånd", som politikerna ska ha till konsten. Detta med anledning av kulturpolitiken i Sölvesborg, där miljöpartiet inte styr.
 
Jag upprepar mitt förslag till Sölvesborgs-politikerna att låta resa en staty av Greta - världens Frälare, kanske just uppstigen ur havet med sin förkatelsedom över alla politiker. som vägrar utlysa klimatnödläge. 
 
Vad är det? Kanske en grön variant av de undantagstillstånd, som makthavarna i hel- eller halvdiktaturer brukar proklamera, när de anser att normala demokratiska fri- och rättigheter måste upphävas mer eller mindre tillfälligt för att rädda deras länder från någon hotande fara? Kanske dags att granska de höga makthavare,  som på olika sätt stödjer och drar nytta av Gretas profetiska mission?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0