Gästarbetare. Fallstudie: poliser

 Horribelt att norska poliser inte ens får jobba som gästarbetare under en begränsad tid i Sverige.
 
En invandrare är för mig en person, som flyttar från ett land till ett annat land i avsikt att bosätta sig i det andra landet under resten av livet, eller i varje fall under en obestämd framtid. Och har tillstånd till detta från det andra landets myndigheter. Om man har tänkt arbeta i det andra landet under en kortare tid, är ingen invandrare, utan en gästarbetare. Precis som man är en gäststudent, om bara har för avsikt att bo i det andra landet under studietiden.
 
Varför umppfattas alla, som behöver vistas i Sverige under en kortare tid, som "invandrare".Det kan handla om flyktingar med ett kortvarigt skyddsbehov, det kan handla om gästarbetare under bärsäsongen, eller om brottslingar, som vistas här inkognito under brottsturnén och sedan lämnar landet.
 
För några år sedan hade jag en bloggdebatt med lärare, som var socialdemokrat, i Sydsverige, som bestämt motsatte sig mitt förslag att skilja mellan invandrare och (andra) utlänningar. Han menade att det är fel att utpeka brottslingar som "utlänningar". Min poäng var att även om media döljer brottslingars nationalitet, kommer det förr eller senare fram att det är en utlänning - med följd att brottsligheten bland invandrare framstår som ännu större än den är i verkligheten.
 
Samtidigt som man döljer för svenska folket, inklusive invandrarna, hur hemsökt Sverige är av utländska ligor, som kommer hit bara för att begå brott. Det har ju inte den gjort, som kom hit som två-åring med sina föräldrar. Även om den personen, när han har blivit äldre, har blivit en notorisk brottsling. Det var inte hans avsikt från början.
 
Må så vara, att invandrare som fortfarande inte har blivit svenska medborgare, formellt är utlänningar, så tycker jag att man ska göra skillnad mellan invandrare, gästarbetare och (andra) utlänningar. Personer, som inte alls har någon anknytning till Sverige. inte ens genom ett tillfälligt uppehållstillstånd, eller genom en kortvarig anställning som gästarbetare.
 
Varför bunta ihop dem alla, brottslingar och poliser, som om de vore av samma skrot och korn? Varför jobbar inte utländska poliser som gästarbetare i Sverige, nu när det behövs fler poliser. NUU. Hörde för några dagar sedan Mp.-riksdagsmannen Rasmus Ling prata om vårt stora beroende av "arbetskraftinvamdringen".
 
Han pratade bara om arbetsgivarna. Inte ett ord om alla arbetslösa, som skulle kunna göra samma jobb. Denne totalt verklighetsfrånvända makthavare sa däremot inte ett ord om polisbristen. 
 
Det är tydligen aldrig några problem med språket eller den nationella lagstiftningen när svenska poliser och militärer tjänstgör som poliser, i FN-tjänst, i andra länder. Och samma sak med svenska läkare, som tjänstgör i andra länder. Men i Sverige kan inte syriska läkare, som själva kommit hit som flyktingar, behandla syriska patienter, som också är flyktingar, utan att ha lärt sig svenska och fått svensk läkarlegitimation. 
 
Syriska lärare får inte undvisa syriska barn på deras eget modersmål, utan ungarna ska in i vanliga svenska skolor, fastän de inte har en chans att tillgodogöra sig undervisningen, som är på svenska. Nej. målsättningen är ju att alla nyalända ska tvångskonverteras till postkristna svenska ateister, även om de så kommer att få avslag på sina asylansökningar.
 
Kriminella ligor från Östeuropa härjar i Sverige och stjäl allt från juveler till jordbruksmaskiner. Men får inte fångas av gästarbetande  poliser från deras egna hemländer, poliser som har tidigare erfarenhet av den sortens brottslingar. Men då uppstår förstås nästa problem: De svenska fängelserna är överfulla. Så varför inte hyra fängelseplatser i brottslingarnas hemländer?
 
 
Det är kanske botemedlet: Att de utländska brottsligarna blir gripna i Sverige av samma poliser, som de blev gripna av i hemlandet och sedan får avtjäna straffet i hemlandets fängelser. Varefter de utländksa poliserna kan åka hem. På samma sätt som andra gästarbetare får åka hem, när det akuta jobbet är gjort. 
 
Poliser är väl numera den enda yrkesgrupp som kan räkna med livstidsanställningar. Men det är en konstig syn på polisarbete, att en relativt kraftig ökning av polisantalet under några år inte skulle ge resultat, så att det därefter blir mindre att göra för våra poliser. När skogen brinner behövs fler brandmän. Inte när branden är släkt. Det är för att klara sådana tillfäiiiga behov av personalförstärkningar, somett  gästarbetarsystem behövs.
 
Inte för att pressa ner lönerna för den inhemska arbetskraften, när det redan är stor arbetslöshet. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0