När vänstern blev den ny högern.

Vänsterpartiet lovar allt åt alla. Detta är en gammal revolutinär strategi, för att spränga de ekonomiska ramarna för kapitalismen och bereda vägen för revolutionen - eventuellt med ett mellamspel med en fascistisk diktatur. Det är svårt att få till stånd ett uppror mot en demokratisk statsmakt. Chansen att folket griper till vapen mot en förtryckande diktatur är kanske större? Revolutionärna tänker inte på att de själva blir de första offren för den fascistiska diktaturen. Och sedan alla andra, som inte står ut med fascismen. 
 
Därför svarar inte V på frågan hur alla reformer, som de lovar, ska finansieras. De svarar inte på frågan hur alla invandrare, som de vill släppa in i vårt land, ska försörjas. Jo, de rika ska betala. Som om världens alla miljarärer hade bott i Sverige. Ränteavdragen och rut-avdragen ska avskaffas, säger v. Som om det bara vore de rika, som kan göra dessa avdrag. 
 
1. Det är faktiskt de fattigaste som tjänar mest på ränteavdragen i förhållande till storleken på det lånade kapitalet. Det är de fattigste som betalar de högsta räntorna. Upp till 40 % på ett sms-lån. Gruppen "rika villaägare" betalar räntor på strax över 1 %. Men alla villaägare är inte rika. Gruppen fattiga villaägare tvingas punga ut med räntor på över 2 %. Men det är ju dock mycket mindre än räntorna på sms-lånen. Vänsterpartister, som jag talat med, blir mycket förvånade när jag säger att v stöder höginkomsttagarnas krav att ränteavdragen avskaffas, och ersätts med lägre inkomstskatter. Det tjänar de, som har höga inkomster, på. 
 
2. Rut-avdragen är en chans för många pensionärer att få tjänster, som inte ingår i det behovsprövade försörjningsstödet från kommunen, utförda till en överkomlig kostnad. Om v tycker att det borde finnas en nedre åldersgräns för att få rut-avdrag, så har jag inga invändningar. Men varför föreslår inte v detta, om partiet tycker att rut-avdragen utnyttjas av yngre och medelålders fullt friska personer, som inte borde ha den förmånen?
 
Jag har skrivit om v-ledaren Jonas Sjösteds utspel i Almedalen om gratis bussresor under sommarlovet för skolungdomar. Kan de inte cykla, eller har inte dras föräldrar köpt elcyklar åt dem? När det är ett stort folkhällsoproblem att ungdomar rör på sig för lite, lovar v gratis bussresor. V har genast ett svar på invädningen att pensionärer och handikappade har större behov av kollketivtrafik än fullt friska ungdomar. Pensionärer ska också ha gratis bussresor. Hela året. 
 
Hur ska den dyra reformen finansieras? Med slopade rut-avdrag för pensionärer? Nej, tack! Om jag får tala i egen sak som pensionärer, så är jag fuillt nöjd om jag får åka för halva priset, som i en del andra län, utan tidsbegränsning. Det finns linjer, som bara trafikeras under högtrafiktid, och då gäller inte lågtrafikrabatten. Men att vi pensionärer inte ska betala något alls, vore helt fel. Speciellt så länge det finns personer, som inte alls kan åka med kollektivtrafiken, Eftersom det inte finns någon kollektivtrafik, där de bor. 
 
Vänsterpartiets vansinnigt ogenomtänkta politik kan beskrivas med orden "De som har, det ska de ha gratis. De som inte har, ska inte ha något." Mina vänner: Det här är inte trafikpolitik. Det är inte fördelningspolitik. Det är en strategi för att göra kollekivtrafiken till en experimentverkstad för planhusållning av gammal, unken öststatsmodell. Vill minnas, att när busschaufförerna strejkade för några år sedan, krävde v höjda löner för busschaufförer. 
 
Varifrån ska de pengarna tas, om den ena gruppen resenrer efter den andra ska åka gratis? Den klassiska metoden är nedlagda linjer, speciellt på landsbygden. Leve revolutionsromatiken! 
 
Om det mot förmodan skulle finnas pengar, som det inte finns någon användning för, så borde de åtminstone användas där de gör mest nytta. Och varför ska inte vi pensionärer få bestämma själva hur vi vill använda våra pengar? Kommersiellt motiverade pensionärsrabatter är okej, men inte gratisresor eller extrema lågpriser, som måste betalas av någon. Exempelvis av andra pensionärer genom sänkt service eller helt nedlagd verksamhet för pensionärer? 
 
Kanske lika bra det. Finns inget att åka till för dem, som sitter isolerade i sina stugor på landet. 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0