Skönmälning i media mm av den svenska rättvisan.

När Trump säger att "ingen människa" vill bo i den amerikanska slummen, där huvudsakligen svarta amerikaner bor, anklagas han av såväl sina politiska motståndare i USA som av svenska journalister och en svensk professor i nordamerikastudier för "rasism". Men uttalandet var kanske sant? Vill den svenska professorn själv bo i den värsta amerikanska slummen? Är han säker på att de, som faktiskt bor där, hade bott där, om de haft möjlighet att välja? 
 
Börjar vi inte bli less på alla självutnämnda "anti-rasister" hemma i Sverige? De vet minsann vad andra ska finna sig i. En journalist på en "högerpopulistisk'" webbtidning hade intervjuat flera personer med svenska utsseenden, om vi svenskar borde upplåta våra bostäder till hemlösa invandrare. Alla intervjuade instämde. Journalisten uppsökte därefter samma personer tillsammans med en storväxt man med arabiskt uteende och presenterade honom som en uteliggare, som behövde någonstans att sova. Det var löjligt att höra vilka undanflytkker de nyss så godhjärtade svenskarna kom med.
 
Jag påstår inte alls att jag själv är bättre än dom. Men jag hade kanske tagit risken att bli uthängd som "främlingsfientlig" eller värre i någon blaska. För några år sedan frös en tiggarkvinna i 70-årsåldern ihjäl i hennes och hennes mans bil på en parkeringsplats några kvarter bort. Jag engagerade mig i debatten med åsikten att socialtjänsten borde ha ingripit. Men erbjöd jag mig att själv hjälpa till? Nej, och det vågar jag erkänna. 
 
Om vi svenskar - den humanitära stormakten - verkligen tror att vi lösa världsproblemen, så vore det kanske en bra början att erkänna vad vi inte kan eller inte vill göra. Och fokusera på det lilla som vi faktiskt kan och vill göra. För naturligtvis kan det inte bli fråga om att alla tiggare i hela EU ska komma till Sverige och ligga i kalla bilar och bli försörjada av socialtjänsten så länge de själva vill stanna i Sverige. 
 
Nu pöser de godhjärtade, de självutnämnda anti-rasisterna av indignation. Den humanitära stormaktens rättsväsen anklagas för rasism - av den svarta medborgarrättsrörelsen i USA, som Trump har hänvisat till i sina anklagelser mot Sverige. Upprinnelsen till rasism-angklagelserna mot Sverige är häktningen av en vit rap-artist, en kollega till den nu häktade ASAP Rocky, efter ett slagsmål på en nattklubb i Stockholm. Den vita amerikanen släpptes nästan omgående ur häktet.
 
Den vita rap-aren misstänker själv att den mycket förmånligare behandlingen av honom beodde på hans vita hudfärg - trots att han enligt egen utsago har begått ett värre brott  än afro-amerikanen Rocky.. Hela det svenska etablissemanget - det juridiska, det politiska och det mediala - försvarar sig med att i Sverige är alla lika inför lagen. I Sverige kan man inte köpa sig fri med en påste pengar. Det är ju så borgenssystemet i andra länder beskrivs
 
Men det är en lögn. Sverige är inte alls så perfekt, som de svenska etablissemangen försöker lura i både svenska folket och resten av världen. Löfvén vet inte vad han talar om, när han undervisar den amerikanske presidenten att i Sverige är straffet inte förhandlingsbart. Men det är just i Sverige, som man kan förhandla om straffet, exempelvis slippa offentlig rättegång och fängelse. Speciellt om man tillhör den juridiska eliten, exempelvis om man är domare. Detta kallas straff-föreläggande. 
 
Det hade kanske varit okej, om alla som inte har dömts tidigare, som är misstänkta för lindrigare brott, inte förstör bevis och i övrigt samarbetar med polisen vid utredningen av brottet, hade erbjudits straff-föreläggande. Samhället hade besparats utgifter för dyra rättegngar, häktningar och f'ängelse. Men så är icke fallet. Straff-föreläggande är något som helt godtyckligt erbjuds av åklagare till vissa misstänkta. Det går ut på att den misstänkte - på åklagarens, inte sitt eget - initativ erkännner brottet och "döms" till ett lindrigt bötes-straff, som åklagaren bestämmer. 
 
Ett fall, som media redan har glömt, fastän det inte gått mer än c.a tio år, var när en domare i Högsta domstolen - alltså en medlem av landets högsta domarelit - hade köpt sex av en  knarkare i övre tonären (ett brott, som eligt nuvarande, dock inte dåvarande, lagstiftning rubriceras som grov våldtänkt) och  förstört bevis (meljkonversationen med den prostituerade mannen). Jag känner även till andra fall, när domaree har brutit mot sexköpslagen, men kunnat fortsätta sina domarkarriär.
 
Borgens-systemet i andra länder framställs felaktigt i Sverige. Det är inte alls sant att man kan köpa sig fri från straffet. Och det är inte alls så (men det kanske skiljer från land till land) att det är samma borgensbelopp för både rik och fattig. Om vi haft samma system i Sverige, kanse en multimiljonär hade fått pantsätta hela sin förmögenhet, medan det hade räckt med en halv månadsinkomst för en fattig. Systemet går ut på att en misstänkt slipper sitta i häkte i väntan på rättegång, men förlorare hela borgens-beloppet om han uteblir från rättegången. 
 
Enligt Kriminalvårdsstyrelsen fattas ett par hundra häktesplatser i Sverige idag. Men det politiska, dilomatiska,  juridiska och mediala etablissemanget i Sverige klamrar sig fast vid att altting är ruttet i andra länder, särskilt USA, men att inte minsta lilla sköhetsflåck finns på den svenska rättvisan. 
 
---------------
Anm. Naturligtvis kan jag inte veta säkert vad Trump menade med "råttinvasion" i den amerikanska slumstadsdelen, men varför tolka allt han säger till det sämsta?. Kan inte ens en svensk professor, som påstår sig vara expert på USA, tänka sig att djur av arten "råtta" har invaderat stadsdelar där svarta och andra fattiga  bor? 
 
Men det var förstås en godbit för Trumps politiska moståndare - inom det s.k. demokratiska partuet i USA - att påskina att presidenten med ordet "råttor" avsåg stadsdens mänkliga invånare. Dispyten började med att en ´"demokratisk" kongressledamot från valdistriktet, där stadsdelen ifråga ligger, anklagade Trump för omänsklig behandling av illegala immigranter vid gränsen till Mexico. Trump  kontrade med att det inte är mycket bättre i den stadsdel, som kongressledamoten själv ansvarar för. 
 
Dispyten visar något mycket viktigt, som även gäller Sverige: Det är svårt att vara alla till lags, speciellt inte om illegala invandrare ska ha samma förmåner som landets egna invånare. Det kommer alltid att bli någon grupp som står utanför samhällets välfärds-åtagande. De rumänska tiggarna i Sverige är ett exempel. Bostadsösa svenska fattigpensionörer är en växande grupp. 
 
Och så har vi ett rättsväsen i kraftigt förfall, med överfulla häkten och fängelser, och utländska gangsers, som springer lösa på gatorna och antaster och provocerar folk, eller begår ännu värre brott. Mot såval svenskar som mot utlänningar som vistas här helt lagligt.
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0