Tummen upp för fripassagerare

 
 
 
Annons för filmen "Ebberöds bank" 1946. Handlade om en bank, som i bästa välmening lånade ut mer pengar än man lånade in. Underskotten på  verksamheten växte hela tiden. En bra symbol för alla löften, som våra politiker strör omkring sig under Almedalsveckan. Om man vill vara riktigt elak, kan man säga att svenska invandringspolitik har gjort hela Sverige till en Ebberödsbank. . 
 
För undvikande av förväxling med annan person, påpekas att jag inte är bosatt på Gotland. Men anser mig ändå ha rätt att diskutera gotländska förhållanden och inte minst "fastlänningars" semestrar på Gotland. Och förbindelserna till och från Gotland är ju inga rundturer Gotland runt utan har en hamn eller flygplats på fastlandet ockå. Olof Palme startade Almedalen för att tala till semestrande fastlänningar. Nu tar politiker flyget till Gotland för att oja sig över klimatutläppen direkt till fastlänningarna hemma i TV-soffarna i Skånes Fagerhult, Upplands  Vsby, Mölndal och Surahammar. 
 
Jag hade tänkt skriva färdigt det här inlägget samma dag som jag började skriva, och ställde in publicering efter sex timmar. Men så kom något emellan, och sedan ytterligare något emellan. Och då hade det gått sex timmar. Men det var inte gratisresor för fastlänningar till Gotland eller för gotlänningar till fastlandet, som jag tänkt föreslå. Tvärtom är jag motståndare till gratisresor. Att som Jonas Sjöstedt, v, i Almedalen lova gratisresor till alla skolungdomar under sommarlovet, är direkt ansvarslöst, så länge det inte finns kollektivtrafik ens till alla betalande resenärer. Vänsterpartiets politik är tydligen att de, som redan har, ska ha ännu mer och gratis. 
 
Samma dag lanserade regeringen ett förslag att somliga invandrare, vare sig de har asylskäl eller inte, vare sig de har jobb som väntar i Sverige eller inte, ska gå före alla andra invandrare. De som antingen måste ha asylskäl eller ett jobberbjudande.  Det handlar om att journalister och kulturskapare, som inte kan verka fritt i sina hemländer, ka få en "fristad" i Sveige. Det finns redan 25 sådana "fristäder" i Sverige av totalt 75 i hela världen. Någon ny finansiering har inte utlovats av regeringen, som  i stället menar att regioner och landsting ska betala. Varifrån ska de ta pengarna - från kollektivtrafiken eller sjukvården? 
 
Eller från de redan hårdbantade kulturanslagen? 
 
 
Svenska kulturarbetare, som ställs utan försörjning p.g.a. de krypta kulturanslagen, kan ju ge gratisföreställningar av "Ebberöds bank" som protest. 
 
P.S. Om man blir förföjd i sitt hemland p.g.a. sin konstnärliga verksamhet, så torde väl det vara asylskäl? Regerinengs förslag handlar alltså om att vissa ska gå förbi asylsökande, som har asylskäl, och alltså är ett slags fripassagerare. Varför ska Sverige ha flest "fristäder" av världens alla länder, när vi dessutom har flest flyktingar i förhållande till folkmängden och därför tvingas till ganska hårda bedömingar av asylsökande?
 
Påhittigheten hos vära politiker för att gynna olika grupper av "fripassagerare" vet inga gränser. Först var det gymnasiestudier för ensamkommande unga män, därefter löften om anhöriginvandring för anhöriga till alternativt skyddsbehövande med tidsbegränsade uppehållstillstånd, och nu fristadspassagerare. 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0