Tidlös Greta

Just nu kämpar klimataktivisten Greta Thunberg och besättningen på den katamaran, som ska föra henne till klimatmötet i Madrid mot Atlantens vågor. Är pappan med på seglatsen? Eller har han släppt sin dotter vind för våg ute på havet? Besättningen har tvingats sänka farten med risk att hon kommer för sent till mötet, där hon inte torde vara en av de inbjudna gästerna. De kommer med flyg.
 
Valet för Greta och besättningen står alltså mellan risken för ett skeppsbrott och risken att komma för sent. Det är ett val, som inbjuder till risktagande. 
 
Samtidigt cirkurar på nätet ett foto av Greta, taget redan 1898. Muséet, som har lånat ut bilden, försäkrar att bilden är äkta. Den föreställer verkligen Greta. Eller någon som såg ut precis som hon gör nu. En jäntunge, som hade rest lång t och riskerade livet för att gräva guld. Överlevde hon guldrushen i Klondyke, där fotot är taget?
 
De risker, som Gretas föräldrar utsätter sin dotter föri jakten på sponsorpengar uppfyller alla kriterier för ett tvångsomhändertagande enligt svensk lag. De svenska myndigheter, som är satta att tillämpa den lagen, är helt oförstående för synpunkten att Greta far illa av den exploatering som hon utsätts för. 
 
För 121 år sedan tog en pappa med sig sin unga dotter till Klondyke i sökandet efter guld. Så stora likheter. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0