Nuvarande mängdrabatt gör det lönsamt att begå flera brott

Moderaterna verkar trots allt vara mest drivande bakom kravet på en ändrad straffrätt. Men mest verkar det handla om skärpta straff för vissa typer av brott. Jag saknar krav på en total översyn av straffsystemet. Jag ville veta vad Moderaterna tycker om mängdrabatten för den, som begår flera brott. Nuvarande system verkar ju vara något slags bonus för flergångsförbrytare. Ju mer du köper, desto högre rabatt. Jag hittade en motion från 2010 från en moderat riksdagsledamot, Jessica Rosencrantz.
 
 
"En person som döms för tio rån döms i regel till ett ackumulerat fängelsestraff som är betydligt lägre än vad den motsvarande sammanlagda strafftiden skulle ha varit om tio olika personer skulle ha dömts för ett rån vardera. Det finns alltså en rabatt i straffutdömandet för varje brott som begås av samma gärningsman."
 
Problemet är att vissa brottslingar skulle dömas till fängelse i flera hundra år, alltså längre än någon månniska någonsin har levt, om man bara skulle multiplicera straffet för ett brott med antalet brott av samma slag. Det skulle vara löjeväckande. 

 "Att en person som döms för 100 fall av snatteri skulle dömas till livstids fängelse på grund av strikt ackumulering av påföljder är förstås inte rimligt. Men ordningen som råder idag är inte heller rimlig.. ."

Ja. så har JR skrivit i sin motion. Vi kommer inte ifrån att det behövs någon form av straffrabatt. Problemet är att straffrabatten är på tok för hög idag. Ofta blir det bara en marginell skärpning av straffet för det grövsta brottet. Ibland ingenting alls. Åklagaren anser dit inte mödan värt att utreda och redogöra för alla brotten. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0