Slopa straffrabatten - återgå till internering

Både regering och opposition står handlingsförlamade inför brottsutvecklingen. Moderaterna vill framstå som ett parti som kräver hårdare straff. Men det vågar de inte kräva. I stället kräver de högre polislöner och fler poliser. Och annat som kostar en massa pengar.
 
Och anonyma vittnen. Som om dömda brottslingar inte  skulle kunna räkna ut vem som har vittnat. Hur mycket kostar livvakterna, som ska skydda de anonyma vittnena? 
 
"De är fega".
 
Så lyder regeringens älsklingsfras. Ministrarna tro att det hjälper att förolämpa brottslingarna, påstå att de är fega. Vare sig de är det, eller ej. Vad begär ministranra? Att de skjutglada gossarna ska utmana varandra på duell, stå rygg  mot rygg, gå tio steg åt varsitt håll, vända sig om och bli den som skjuter först?
 
 Moderaterna är rädda för  media, för negativa skriverier och nöjer sig därför med att skriva mindre skärpningar. Och sossarna är rädda för Miljöpartiet, att Mp ska ställa till med regeringskris, så att det blir nyval. för då kommer ännu fler att rösta på SD. 
 
Under de nyligen strandade sjupartilverläggningarna har MP varit på sitt allra mest kompromissvänliga humör. försäkrar polisminister Damberg, S. Det är han som får ta skiten . Löfvén har fegat ut totalt och befinner sig i New York, där han dock inte studerat brottsbekämpningen i New York utan lovar svenskt "klimatbistånd" till fattiga länder, som trots låga polislöner lyckas bättre än Sverige med brottsbekämpningen. 
 
MP har gått med på att straffrabatten på 50% för unga vuxna (18 - 21 år) slopas för kriminella som har begått upprepade grova brott. Till de grova brotten räknas varken personrån eller misshandel, enligt Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forsell. Och däri har han säkert rätt, när man ser hur domstolarna dömer. Att dunka en kvinnas huvud i ett betonggolv så att hon får obotliga hjärnskador för resten av livet, bedömer domstolarna inte som grov misshandel, utan som misshandel av "normalgraden".
 
Forsell är missnöjd och det har han anledning att vara. MP har ju också lyckas stoppa oppositionens förslag om "visitationszoner", d.v.s. rätt för polisen att kontrollera personers identitet inom vissa särskilt brottsutsatta områden, även utan misstanke att just den personen har begått något brott. Det är lätt att förstå hur MP tänker. Det kan ju vara en person som ser ut som en byggnadsarbetare på väg till jobbet.
 
Vad ska polisen göra om personen ifråga visar sig vara just en byggnadsarbetare. Som inte ens har rätt att vistas i landet, och tar jobben från svenska byggnadsarbetare? Vem ska betala skatterna, som ska gå till fler poliser med högre löner, om skattebetalarna inte ens har jobb? Det bör nog fler än Moderaterna fråga sig. 
 
Den gruppen mycket grova återfallsförbrytare, som inte ska få undomsrabatt om regeringens förslag går igenom, tillhör samma kategori mycket farliga återfallsförbrytare som dömdes till internering före 1981, då interneringarna avskaffades. 
 
Internering var en särskild påföljd för de fall, då ett fängelsestraff enligt straffskalan inte "hjälpte". Nu ska alltså dessa personer dömas till straff enligt straffskalan. Inget parti, inte ens Moderaterna, vågar föreslå att dessa personer kan dömas till inlåsning så länge som behövs, bl.a. för att skydda vittnen.
 
Vem vågar vittna under de förhållandena? Anonyma vittnen medför en påtaglig risk för att kompisar till den skyldige, kanske medlemmar i samma gäng eller eller klan, vittnar falsk mot någon annan. Utan att fler, som håller sig till sanningen, vågar vittna. 
 
Och händer det inte att vittnen skjuts ihjäl innan det ens har kommit till rättegång? 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0