Straffrättslig diskurs

 Nu har jag lärt mig vad ordet "diskurs" betyder, tror jag. Kan det vara en diskussion om delar, som tillsammans utgör en helhet? Nu har Miljöpartiet börjat acceptera förslaget om skärpta straff för unga brottslingar. Språkröret Isabella Lövin verkar inte riktigt vara med på noterna. Kanske hoppas MP få något i utbyte? Lövin säger att unga drivs längre in i brottsligheten av långa fängelsestraff. Jaha, och hur korta ska de straffen vara för att det inte ska ske? Kanske max 24 timmar? I total isolering...
 
Naturligtvis känner jag till att vissa slag av anstalter (förr kallades de ungdomsvårdsskolor)  har varit rena förbrytarskolor och långt ifrån knarkfria. Hur kan knark komma in på en sluten anstalt? Men jag känner också till flera fall, då personer som varit inlåsta under tio år eller mer, har bestämt sig för att sluta med brott, när de väl kommit ut, och har lyckats med det. Det har inte gått lika bra för dem som har dömts till fängelsestraff flera gånger och har suttit inne sammanlagt tio år eller mer.
 
Det, som Lövin säger, stämmer inte. Eftersom hon hänvisar till "professionen", kan man fråga sig vilken profession. För i de kretsarna finns många som är moståndare till fängelse av ideologiska skäl. De förespråkar "vård", som om alla brottslingar vore vårdbehövande sjuklingar. Även fängelse vill de se som "vård", inlåsningen som en praktiskt åtgärd för att hindra "vårdtagarna" att rymma från "vården". Detta är ett hyckleri, som de kriminella själva genomskådar. 
 
Och det är inte bra. I det brottsförebyggande arbetet, ska samhället tala sanning och kalla saker vid deras rätta namn. Ett fängelse är ett fängelse och inte ett sjukhus. Detta konstaterande står dock inte i motsättning till att fångar, som verkligen behöver vård, får vård. Och kan det hjälpa dem att komma ifrån sin kriminella livsstil, så är det bara bra. I Sverige finns många alternativ till fängelse, speciellt för de mycket unga.
 
Man kan dock inte föra en diskussion om sänkt straffbarhetsålder för unga brottslingar, utan att få kastat i ansiktet att man vill sätta "barn" i fängelse - vilket för tanken till samma slags fängelser som är för vuxna. 
 
1. Sänk straffbarhetsåldern från 15 till 12 år. 
2 Fler fängelsestraff för brottslingar under 18 år.
3. Avskaffa halvtidsfrigivningarna för brottslingar i åldern 18- 21 år.
4. Avskaffa nuvarande  ”mängdrabatter” i straffsystemet. Det är numera brukligt att den, som har begått flera brott, bara döms för det grövta brottet.Någon form av "mångdrabatt" behövs dock, eftersom många brottslingar har begått så många brott, så att det skulle bli fängelsestraff under flera hundra år, om de hade dömts till fulla straffvärdet för alla brotten
5. Återinför internering (avskaffades 1981), som en särskild skyddsåtgärd efter avtjänat fängelsestraff för brottslingar med en påtaglig risk för återfall i allvarlig brottlighet efter avtjänat fängelsestraff.Interneringen ska vara en påföljd (se nedan).
6. Utvisa alla brottslingar, som vistas illegalt i landet – inte bara de som dömts för grova brott.Idag utvisas inte ens alla, som begått verkligt grova brott.
7. Inför ett enhetligt straffsystem, där alla staff mäts i veckor. månader eller år i fängelse, med möjlighet att omvandla fängelse till böter eller vård. Härigenom slipper man inte straff för att man saknar inkomst och således inte kan betala böterna.
8.Omvanlingen till vård ska dock bygga på ett verkligt vårdbehov. Att man har begått brott är inte ett  symtom på någon sjukdom. Det är ju synnerligen märkligt att sjukdom ger rätt till sjukskrivning av icke-kriminella, medan utmärkt arbetsförmåga hos yrkesbrottslingar uppfattas som en sjukdom. 
9. Fängelser och behandlingshem för missbrukare ska vara drogfria. Knark smugglas in på olika sätt, men mycket ofta genom att personalen gör tjänster åt de intagna. 
10. Skilj mellan straff och påföljder, som ska vara en särskild konsekvens av brott, utöver straffet. En påföljd, exempelvis förlust av läkarlegitimation p.g.a. våldtäkt mot patiener, ska inte ge lägre straff. De flesta människor har ingen läkarlegitimation. Är det ett straff? Sak samma med utvisningar p.g.a. brott. Asylsökande, som fått avslag på sina asylansökningar, blir ju också utvisade, även om de inte har begått ett enda brott. Är det också ett straff?
11. Svenska myndigheter måste upphöra med all hjälp till kriminella att begå brott. Delar av den berömda svenska offentlighetsprinciper måste offras. Sekretesskydde för enskilda måste förbättras avsevärt.
 12. Ingå avtal med så många länder som möjligt, att utländska medborgare  som dömts till fängelse för brott begångna i Sverige ska avtjäna straffet i hemlandet. Det ska inte ge någon vinst att begå¨brott i Sverige jämfört med att begå samma brott i hemlandet.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0