Vettigt med livstid för ett enda mord?

Anhöriga till mordoffret brukar brukar klaga "mördaren fick tio år, men vi fick livstid", varmed de menar den tid de fär leva med sorgen. Men varför nämns så sällan vad mordoffret har förlorat? Tag som exempel den 18-åriga kvinnan, som troligen mördades av misstag (mördaren tog fel på person) i Vällingby, som kanske hade blivit 98 år, om hon fått leva. 80 år kvar, som hon troligen hade fått leva i frihet. 
 
De år i frihet, som gärningsmannen förlorar genom straffet sär i detta fall betydligt färre än de år som mordoffret har förlorat. Men så kan man väl ändå inte räkna, eftersom det skulle leda till lägre straff för mord på en gammal än på en ung person? Frågan är relevant, men det finns inget relevant svar. En annan fråga är den som nämns i rubriken: Ska det inte kosta mer att begå flera brott än ett enda? Det skulle inte alltid vara möjligt om livstid vore straffet för ett enda brott. Den borgerliga oppositionen (till vilken även L ska räknas?) verkar inte ha tänkt igenom saken riktigt, när man vill livstid för vissa mördare, men inte för andra, exempelvis om mordet har begåtts i gängmiljön eller på en närstående. Det är väl ändå tillvägagångssättet, som ska avgöra var inom straffskalan för det aktuella brottet som straffet ska utmätas?
 
Partierna ifråga blandar ihop olika saker, nämligen straffet för det aktuella brottet och hur länge samhället och allmänheten måste skyddas mot speciellt farliga personer.Det var just samhällsskyddet, att inga straff "hjälper" mot vissa farliga förbrytare, som var anledningen till införandet av internering av psykiskt friska brottslingar som en särskild påföljd för särskilt farliga återfallsförbrytare. De kunde dömas till internering på livstid, även om maxstraffet för det begångna brottet var lägre. 
 
I en kriminalpolitisk diskussion, som jag deltog i under slutet av 1990-talet, föreslog jag att livstidsstraffet skulle förbehållas folkmord och grova krigsförbrytelser, då fler personer mördas. Och alltså att enstaka mord skulle ge tidsbestämda straff. Men det förutsätter givetvis att mördare straffas för samtliga brott, att den nuvarande mängdrabatten avskaffas. Men som jag skrev i mitt förra inlägg, måste någon form av mängdrabatt ändå finnas, för att ingen ska dömas till fängelse under flera hundra år. Om Breivik hade dömts till det längsta fängelsestraff, som får utdömas i Norge, för vart och ett av alla sina mord, hade straffet blivit fängelse i mer än 1.500 år. 
 
Norge har emellertid behållit påföljden internering, som i Norge kallas förvaring. Breivk dömdes till internering / förvaring på obestämd tid, men med omprövning vart femte år. Denna obligatoriska omprövning tycker jag är stötatande. Det borde åtminstone krävas en ansökan från den internerade. Dessutom tycker jag inte att internering ska vara i stället för fängelse, utan komma som en extra påföljd efter avtjänat fängelsestraff, som inte bör uppgå till längre tid än en människa kan leva, eller högst 90 år.Eller lägre? Lägsta ålder som någon kan dömas till fängelse i Sverige är 15 år.
 
I Sverige krävs emellertid "synnerliga skäl" för att någon under 18 år ska dömas till fängelse. Illegala invandrare, som ljugit om sin identitet och ålder, går fria fastän de har begått brott, som hade bestraffats med fängelse, om de varit födda i Sverige. De slipper därmed utvisning. I Sverige straffas de hederliga, som talar sanning. I Sverige kan en mördare, som har fyllt 18 men ej 21 år, bli fri och begå nya brott efter två år i fängelse. Att någon under 21 år skulle dömas för mord av en svensk domstol är osannolikt. även om brottet objektivt var mord. Straffet för dråp är fängelse i lägst sex och högst tio  år - för den som fyllt 21. Med den omtalade ungeomsrabatten på 50 % blir det tre år. Och med frigivning när 2 / 3-delar av straffet har avtjänats blir det två år.
 
Strafet för ett enda mord är i Sverige fängelse på lägst tio och högst arton år eller på livstid. Eftersom straffet för övriga brott (om de ens tas med i domen) "absorberas" av straffet för det grövsta brottet, som därför bedöms aningen hårdare finns inget annat än fängelse under högst arton år eller fängelse på livstid att välja mellan. Det är exempelvis inte möjligt att döma någon, som förutom mordet har begått andra allvarliga brott till fängele under tjugofem år. Men den dömande domstolen kan ju döma till fänngelse på livstid i trygg förvissnning om att Örebro tingsrätt efter några år i fängelse kommer att sänka straffet till högst livstid. Örebro tingsrätt är enda domstol som har den befogenheten. 
 
Dessa löjliga "benådningsrättegångar" för livstidsdömda drevs igenom att Kristdemokraternas dåvarande rättspolitiska  i talesperson  i riksdagen, advokaten Peter Althin. Som hastigt och lustigt lämnade partiet, när Ebba Busch-Thor valdes till ny partiordförande. Althiin kan misstänkas för att ha fortsatt att kämpa för sina klienter i egenskap av riksdagsledamot / lagstiftare, även sedan domen falliet. Althin har fortsatt som försvaradvokat även under tiden som riksdagsledamot. Vilket luktar illa, enligt min mening. Resultate är givetvis att KD idag saknar egen genomtämt kriminalpolitik. utan har att svassa efter Moderaterna.
 
Som förvisso har många bra förslag, men ingen väl genomtänkt sammanhållen kriminalpolitik. Redan 2010 tog alliansregeringen initativ till en översyn av hela straffsystemet, enligt den moderata riksdagsledamote Jessica Rosencrantz. Men av den översynen har vi fortfarande inte sett något resultat. I TV-debatten nyligen mellan Linda Snecker, V, och Johan Forsell, M, hävdade Snecker att "ungdomsrabatten" måste behållas. eftersom alla personer under 25 år enligt henne har outvecklae hjärnor och inte kan förutse konsekvenserna av sitt handlande. Så nu väntar vi bara på att V ska kräva att rösträtten för 18-åringar avskaffas... 
 
Skillnaden mellan mord och dråp är enligt nuvarande svensk lag: "Är brott som i 1 § sägs (d.v.s. mord) med hänsyn till de omständigheter som föranlett gärningen eller eljest att anse som mindre grovt, dömes för dråp till fängelse, lägst sex och högst tio år."Rena snömoset: eller eljest  att anse som mindre grovt! Hur ser domstolarna på mördare som förmodas ha outvecklade hjärnor? 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0