Svenska gudar efter Oden och Jesus: först Greta och nu Tegnell

I slutet av veckan fick jag den slutgiltiga uträkningen för 2019 från Skatteverket. Den visar att jag har betalat 1647 kr i kyrkoavgift, varav 780 kr till Svenska kyrkan, som fortfarande (?) dyrkar Jesus som Vår Herre och Gud, och 867 kr till "public service", som dyrkar de nya gudarna, först Greta och nu Tegnell, som våra gudomliga överheter. Om Greta var vårt kvinnliga helgon, kanske en inkarnation av jungfru Maria  under 2019, så är den manliga guden, Anders Tegnell, från och med i år Vår Herre och Gud. Nu ar han t.o.m sagt att det är "enögt" att titta på dödstal. Själv är han kanske lika enögd, fastän på det andra ögat, precis som den gamle guden Oden.
 
Under slutet av hednatiden i Sverige gjordes försök av den gamla religionens präster att modernisera asa-tron för att klara konkurrensen från den framträngande nya religionen, kristendomen, genom att upphöja den enögde dödsguden Oden till den nästintill ende guden. Asa-gudarna var egentligen naturkrafter (mest känd av dem är åskguden Tor), som dyrkades som gudar. Med dyra offergåvor, hästar och tjurar. "Vite Krist", som hade offrat sig själv på ett kors, var betydligt billigare i drift, så att säga, tills den nya relgionens präster började kräva dyra kyrkobyggnader.
 
Den enögde Oden var dödsguden, som red på den åttabenta hästen Sleipnir. Att de åtta benen tillhörde fyra man som bar på en död man i en kista, är lätt att räkna ut. Det är kanske inte lika lätt att räkna ut att efter den tidens svenskar efter alla denna dysterhet och död fadscinerades av evangeliet om den Uppståndne. Och löftet att alla som tror på honom inte skall förgås utan hava evigt liv. Ordet evangelium betyder glädjebudskap.
 
Efter all dysterhet med profetier om jordens undergång under förra året, lovar den nya guden att allt fixar sig om vi bara fortsäter att leva i stort sett som vanligt. Vi ska förstås "hålla avståndet" till främlingar, men det har ju vi svenskar alltid gjort. Speciellt till främlingar. Och speciellt till främlingar som inte ser ut som vi. Tegnell firas med en egen högmässa. som direktsänds i public service-TV kl. 14.00 varje dag, då vi blit upplysta om hur få som har dött sedan föregående högmässa. Ibland leds seanserna av biträdande översteprästen Anders Wallensten.  Men senast gjorde han bort sig med en grov felräkning, utan att ens upptäcka att det var en felräkning. Han hade inte lika lätt som Tegnell att snabbt finna bortförklaringar.
 
Själv tror jag att den gamle dödsguden Oden kommer att ta hem spelet till slut. Det är, som jag alltid har sagt, att när en religion försvinner, kommer en annan i dess ställe. Och bilden av Tegnell som den OFELBARE börjar ju redan rämna. Men är det egentligen förvånande att public service-TV så snabbt har blivit en kyrka, som i rask takt introduckerar nya religioner med dyrkan av människor som gudar? Detta ligger ju i själva finansieringen. En tvångsavgift, som man inte slipper genom att gå ur. Andra religiösa samfund kan man däremot gå ur. 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0