Afrikansk klimataktivist klipptes bort och tegs ihjäl.

Från bilmässan i Älvsjö utanför Stockholm rapporteras om ett jättestort intresse och förväntat försäljningsrekord för "Greta-bilar", d.v.s. stora suvar med eldrift. Med helvita Greta som dragpläster ska den tyska bilindustrin rädda världen från undergång. Vare sig Greta själv är  medveten om det eller ej. Bilden, som trumpetas ut är vita medelklassungdomar som anklagar vita män för att förstöra klimatet. 
Den översta bilden visar den starkt beskurna bild från klimatmötetet i Davos som nyhetsbyrån AP valde att kabla ut över den värld, som skulle räddas. Efter hårda anklagelser för rasism från Vanessa Nagate, längst till vänster på den undre bilden, tvingades AP byta ut den övre bilden mot den undre. Men den undre bilden är också klippt - censurerad - för att dölja att Nagake klipptes bort avsiktligt. Om det stod en läng rad med klimataktivister framför kameran var det kanske nödvändigt att klippa någonstans i bilden. Det kunde lika väl ha blivit den som stod längst till höger som den som stod längst till vänster om Greta, eller hur?:Men som bilden här nedanför  visar, behövde det inte alls klippas, eftersom det bara var fem personer som poserade framför kameran. Det står ingen till vänster om Nagake.
Om världens makthavare borde lyssna på någon klimataktivist så är det Vanessa Nagake från Uganda och inte Greta Thunberg från Sverige. Till skillnad mot Thunberg, som skolkat från skolan, var Nakake färdig med sin universitetsexamen i marknandsföring innan hon började klimatstrejka utan för parlmentet i Uganda. Till skillnad mot Thunberg, som skapar panik med sina uppmaningar att lita på forskarna, har Nagake gjort sina egna analyser (det har hon kompetens nog för) av klimatets påverkan på prisnivåerna på matmarknaderna i Afrika och särskilt Uganda. 
 
Är det samma budskap? Därom har det utspunnit sig en diskussion. Vad jag kunnat se, har Nagake fokuserat på konsekvenserna snarare än på orsakerna. Lösningen för Nagale ser inte ut att vara att den vita övre medelklassen på norra halvklptet fättar sina samveten med att köpa en ny Audi och säljer sin gamla bensinbil  på begatnad bilmarknaden i Afrika. 
 
Allt större markarealer på södra halvklotet används till produktion av ergigrödor för att göra norra halvklotet "fossilfritt". Det kan vara tidigare livsmedelsproducerande småbruk som köps upp, tidigare småbönder som tvingas in till storstädernas slumkvarter, där de blir beroende av köpta livsmedel, och regnskogar som huggs ner för poduktion av oljepalmer. Det finns EU-beslut på inblandning av palmolja i motorbränslet.
 
Om dessutom klimat- och väderfenomen leder till felslagna skördar på kvarvarande matproducerande åkermark, rusar matpriserna på de afrikanska marknaderna i höjden på ett sätt som vi i norr har svårt att föreställa oss. Oavsett om klimatet eller klimathysterin är orsaken, så är detta en realitet för människorna i Afrika - och kanske e n orsak till att så många därifrån försöker ta sig till Europa som illegala immigranter. 
 
Oavsett om Nagake har rätt eller fel i alla sina slutsatser, så har hon fakta att tillföra debatten - nya perspektiv än de vanliga. Och därför fick hon inte ens synas. 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0