Extremt brandälskande skogar i Australien sedan människan kom dit för 50.000 år sedan

Du läste rätt och jag har inte skrivit fel, när jag skrev att Australiens skogar älskar skogsbränder. Och visst är det människans "fel", men knappast de moderna idustriarbetarnas fel. Inte ens kolgruvornas fel att Australiens skogar började brinna för tiotusentals år sedan. Det var antagligen en behaglig kontinet, som människorna kom till. Men de förde med sig matvanor, som inte hade använts av de djur som dittills bebott kontinenten: Den mänskliga metoden att laga mat över öppen eld. Och elden spred sig i de ditttills ganska fåtaliga eucalyputsskogarna. Som med eldens hjälp snabbt kom att täcka 70 procent av Australiens beskogade yta. 
 
Eucalyptusträd älskar eld. De sprider sina frön med hjälp av skogsbränderna. Urinvånarna lärde sig nog av de först anländas misstag både att handskas med elden och vilka faror som lurade i skogarna. De europeiska invandrarna, som kommit under det två senaste århundradena har tydligen fortfarande inte lärt sig. 
 
TV-journalisten Erika Berström har utsatts för veritabla hatkampanjer sedan hon råkat säga några sannigens ord om klimatpanikskaparen Greta Thunberg. Men media fortsättar att många lut Gretas förenklade budskap att det är kodioxidens feloch att politikerna är köpta av kolindustrens fel. Det kanske de är. I Sverige ser vi nu hur politiker efter politiker går i vin & spritbranschens, läkemedelsindustrin och den illegala narkotikabranschens ledband. Så varför skulle inte oljebolagen försöka göra samma sak?
 
Men även om så skulle vara fallet, är ju frågan om detta är huvudorsaken till klimatkatastroferna. Och har inte vindkraftindustrin och bilbranschen med sina miljöfarliga elbilar köpt andra sidans politiker?  Jag tänkte följa upp förra inlägget, om det lutande planet ner i knarkträsket med några motargument mot den knarkliberala propagandan. Men detta kom emellan. Klimatalarmismen undanskymmer de verkliga hoten mot både miljön och människors hälsa. 
 
Det moderna skogsbruket är också det moderna industrisamhällets verk. I Sverige har vi sedan några årtionen extremt branfarliga skogar.Snabbväsande men lättantändlig granskog.  I Australien har man sedan urminnes tider extremt brandälskande skogar. I ett av de sedvanliga klimatalarmistiska inslagen om skogsbränderna i Australen råkade reportern nämna något om eucalyptusolja, så jag läste på, 
 
Jag visste ju sedan tidigare att skogsbränderna i Indonesien beror på jakten på biologiska bränslen, som ska ersätta de fossila bränslena kol och olja.Man bränner ner regnskogen för att i stället odla oljepalmer. Ibland sprider sig bränderna okontrollerat. Kunde det vara samma sak med de australiska skogsbränderna?_
 
Nej, inte riktigt. Eucalyptusträden växer glest och bladen ger dåligt med skugga på marknivå. Varma dagar avdunstar euclyptesoljan från träden och lägger sig som ett lock i höjd med trädkronorna. En gnista och hela oljemålet expoderar. En australisk politiker sa att det är som en atombomb, vilket misstolkades av SVT-reportern som något slags erkännande att Greta har rätt. Om man får tro på 16-åringen, som tydligen nyligen blivt 17, så har hon hela historien lar för sig 50 .000 år bakåt i tiden om mänsklig påverkan på vår miljö 
 
Ingenting alls har hänt före mitten av 1800-talet, när de koleldade ¨ångloken ersatte de havrematade hästarna. Men den historiska notisen verkar Greta ha missat. Hennes perspektiv bakpt verkar inte vara längre än den tid, hon själv har funnits. Lågprisflygets tidsålder. 
 
Så har även jag gått i klimatalarmisternas fälla. I stället för ännu ett inlägg om knarket, en brandfackla mot knarkliberalismen, bler det ett inlägg om klimatet. Så har även jag bidragit ill att dra uppmärksamheten från det kanske största hotet mot folkhälsan i Sverige till något helt annat. 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0