Hav stiger inte när land sjunker

Kartan, som illustrerar förra inlägget visar inlandsisens största utbredning. Höga kusten - den del av skandinaviska halvön som har den snabbaste landhöjningen ligger precis halvvägs mellan isens nordkant och dess sydkant.Hur tjöck isen var just där vet väl ingen. Men jag löste nyligen att inlandsisen över Grönland når 3.000 meter över havet. Förmodligen var den lika tjock i Höga kusten-området, är landhöjningen har varit 296 meter sedan isens avsmältning.
 
Mig veterligt tror ingen att havet har sjunkit så mycket, utan det är landet som har stigit så mycket. Vart har alla vattenmassorna tagit vägen? Men vad händer, när land sjunker? Jo, helt logiskt sjunker havsnivån också. Eftersom mer land översvämmas. Men vad händer med jordskorpan, när det bildas ett flera tusen meter tjockt istäcke över densamma? Jordskorpan pressas ner. Men betyder det att jordklotets totala volym krymper? Nej. Jordskorpan pressas upp både utanför isen och under isen, där den inte är lika tjock. Därför har vi en landsänkning även i södra Sverige, trots att även denna del av den skandinaviska halvön täcktes av isen.
 
Detta är naturliga rörelser i jordskorpan långt innan ångloken uppfanns, långt innan flytplan och bilar uppfanns. Men svenska journalister i gemen är så obildade så att de tror att landsänkningen i söder inte existerar, utan att det är havet som stiger. Denna med skattemedel översubventionerade journalistkår skriker efter ännu mer pengar från staten. Man  påstår att man är ett skydd för demokratin mot fake news.
 
I själva verket producerar de själva fake news, som vilselekder våra lika obildade politiker att ta felaktiga beslut, som häller på att göra Sverige till ett uland, som hotas av statsbankrutt. Men Sverige är väl ett rikt land, som inte står vid randet av en statsbankurr? Ja, ännu så länge. Men över hälften av landets kommuner och regioner är konkursmåssiga. 
 
Riksrevisionen har varnat för att den dyrbara" klimaomställningen" har ingen eller bara en liten påverkan på klimatet. Riksrevisionsverkt är visserligen ingen expertmyndighet på klimatet, men anser tydligen att åtgärderna är "ineffektiva".  Finns det över huvud taget effektiva åtgärder, som påverkar klimatet? Det vet nog inte ens Riksrevisionsverket. Vetn ågon?
 
Kanske Greta, som av ett par kyrkopolitiker har förklarats vara en profet med budskap dirket från Gud, en ny Muhammed. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0